Srbija protest2.jpg

Više desetina hiljada građana okupilo se ispred Skupštine Srbije kako bi protestovali povodom dvije velike tragedije koje su se desile prošle sedmice. Na skupu pod nazivo "Srbija protiv nasilja" pročitani su zahtjevi, za šta vlast ima rok do petka, 12. maja da ih ispuni. Nakon što su pročitani zahtevi, "rijeka" građana krenula je u šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Marina Vidojević nastavnik srpskog jezika u osnovnoj školi obratila se okupljenima i pročitala zahtjeve.

"Dragi moji sugrađani, okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali šta nam se to dogodilo zašto nevinoj djeci, koja su zakoračila u život, nadala se dobrom. Svi smo osjećali bes, nemoć i tugu. Niste sami. Dugujemo da objasnimo zašto smo danas ovdje. Ne možemo više da čekamo predugo smo ćutali, okretali na drugu stranu, da će neko drugi da riješi sve probleme društva. Tragedija nas je udarila pravo u lice, zato je vrijeme sad. Ovdje smo jer hoćemo da živimo bez straha, za svu djecu, želimo sigurne djecu i škole. Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovdje smo jer vjerujemo da možemo da imamo empatiju. Ovo je pitanje iznad svake politike. Pročitaću vam zahtjeve Srbije koja se udružila protiv nasilja: momentalna smjena svih članova REM-a, hitno zabrana emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, ukidanje nacionalne frekvencije za PINK i Hepi, smjenu ministra Bratislava Gašića", rekla je ona, nakon čega je pozvala građane u šetnju.

Nakon obraćanja Marine Vidojević, "rijeka" građana krenula je u šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Protesti su održani u Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu.

U Beogradu je za 48 časova, u dva odvojena masovna ubistva, stradalo 17 ljudi, od kojih čak desetoro djece do 18 godina.

Srbija protest1.jpg