Policija.webp

Video sa Tik Toka u kome maloljetna djevojčica ismijava ubistva u školi na Vračaru.

Društvene mreže su ovdje odradile dobar posao u smislu da se barem saznalo šta ovo dijete govori i misli pa je ekspresno prijavljena. Sa roditeljima je privedena na informativni razgovor. Ipak, ostaje potpuno neshvatljivo kako je moguće da su ovom djetetu masovna ubistva povod za ismijavanje.

"Neshvatljivo, veliki broj dece, na izvestan naćin, podržao ovo što se dešava, mnogi sada imaju to i igraju, meni to govori zapravo da postoji jean ozbiljan problem u narušenim vrijednostima. Znate, ljudski život kao da više nije najviša vrijednost, kao da su sada neke druge vrijednosti važnije od života kao takvog", rekao je Vladimir Vuletić, sociolog.

MUP je sproveo akcije širom zemlje u kojima su hapšeni svi oni koji na različite načine uznemiravali javnost, provocirajući, prijeteći ili šireći govor mržnje.

Policija je hapsila u nekoliko gradova zbog ugrožavanja bezbjednosti i izazivanje panike i nereda. U Novom Sadu tri maloljetnika, učenika srednje škole, na društvenim mrežama su objavljivala su prijeteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, ponijeti u školu. 17-godišnjak iz Niša priveden je zbog toga što je na društvenoj mreži objavio poruku u kojoj prijeti da će u tom gradu biti ubijeno više od 30 osoba. Da neko može, na bilo koji način, da opravdava ovo što se desilo i podržava masovna ubistva i prijeti takvim stvarima, stravična je i porazna činjenica.

"To je nešto što svjedoči o jednom potpuno poremećenom sistemu vrijednosti kod dijela mlade populacije. Oni kao da nisu pripremljeni da razlikuju dobro i zlo", rekao je Vuletić.

Izgleda da nisu i neki stariji. 40-godišnjak iz Rume uhapšen je zbog toga što je, takođe na društvenim mrežama, prijetio da će uzeti pušku i ubiti sve stanovnike Rume. Određeno mu je zadržavanje od 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden u tužilaštvo.