Curic knjiga zalosti.jpeg

Gradonačelnik Trebinja i predsjednik Skupštine grada, Mirko Ćurić i Dragoslav Banjak, sa saradnicima, upisali su se jutros u knjigu žalosti, koja je otvorena u Konzulatu Republike Srbije u Trebinju, povodom tragedije u osnovnoj školi u Beogradu.

Ćurić je poručio da treba jačati porodicu, kao osnov društva, ali i zajedništvo i odgovornost svih nas.

„Dok je jaka porodica, ne bi trebalo da bude mnogo razmišljanja da li će se ovako nešto desiti, kao što se desilo u Beogradu i koje su granice toga. Društvo treba maksimalno da učestvuje da se osnaži porodica i da se što više povede računa o djeci. Živimo u vremenu kada, možda, smatramo da, ako djetetu priuštimo neki veći novac - da smo mu pomogli, a u stvari, stvorili smo suprotan efekat, nismo posvetili vrijeme djetetu“, istakao je Ćurić, prisjećajući se riječi vladike Atanasija „djeci treba pažnja“.

On je naveo da cijelo društvo, pa i trebinjska gradska uprava, nešto mora raditi i da se situacija promijeni.

Osvrćući se na različite sadržaje na društvenim mrežama, Ćurić je rekao da mreže same po sebi nisu loše, ako se pravilno usmjere.

„Upravo zato što je neki događaj, možda, negdje pogrešno predstavljan, nažalost, dešava se i drugi. Kao društvo, trebamo se zabrinuti i upitati na koji način pojedine mreže, bez obzira na komercijalni dio o kojem neki razmišljaju, treba da se ukinu. Moramo razgovarati, komunicirati, da vidimo šta je to što tišti ljude, šta su njihovi problemi i da li ustanove rade kako treba“, istakao je gradonačelnik Trebinja.

Ćurić je apostrofirao da je, bez obzira da li ima neki zakon ili ne, porodica ključna.

„Ako je neko psihofizički zdrav i vaspitan, ta osoba treba imati pažnju svih nas, a ako, nažalost, nije, ustanove treba da povedu računa. Ukoliko tih ustanova nema u Trebinju, ima u RS ili regionu. Ne možemo prepustiti slučaju i pomisliti da to nije naš problem. To je problem svih, a u Srbiji su stradali nevini ljudi, što obično tako i biva“, rekao je Ćurić.

On je pozvao da, prije svega, budemo dobri ljudi.

Gradonačelnik je istakao da se mora vratiti povjerenje u prosvjetu.

„Roditelji moraju biti povjerljivi, tj. sigurni u profesore i nastavnike, da ti ljudi izvode djecu na pravi put, a ne da roditelji dolaze da se obračunavaju sa prosvjetnim radnicima“, naveo je Ćurić.

U knjigu žalosti u Konzulatu Srbije u Trebinju jutros se upisao i generalni direktor ERS Luka Petrović sa saradnicima, kao i direktori trebinjskih škola.

Knjiga žalosti biće otvorena danas do 16 časova,  a sutra i u nedjelju, 7. maja, od 10 do 14 časova.