djaci-napravili-preko-2-miliona-izostanaka.jpg

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da je primijećeno prisustvo opojnih sredstava u okolini škola, prije svega u gradskim sredinama i da je neophodno učiniti sve da se to što je moguće više spriječi.

"Tu nije dovoljno samo prisustvo policajca, već ćemo uvesti vanredno i redovno testiranje djece na eventualno konzumiranje opojnih droga i donijećemo rigorozne mjere za one koji ih koriste", naveo je Dodik.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da su zaduženi ministarstva prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova da pripreme informaciju o stanju maloljetničke delinkvencije u Srpskoj.

"Nažalost, u posljednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji", rekao je Višković.

Višković je poručio da će institucije Srpske preduzeti sve da se stanje bezbjednosti u školama podigne na veći nivo, ističući da će MUP Republike Srpske rasporediti veći broj policije koja će dežurati cijelog dana tokom obavljanja nastave u školama.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa Aktivom direktora škola će održati niz sastanaka i zatražiti od direktora svih škola u Srpskoj da sa članovima odbora dostave informaciju u pisanoj formi o stanju bezbjednosti u njihovim školama", istakao je Višković.

On je rekao da će biti pozvani gradonačelnici i načelnici svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj da zajedno sa Vladom Republike Srpske preduzmu sve mjere da se obezbijede školski objekti putem video-nadzora i ograđivanjem svih dvorišta kako bi se spriječilo da u obrazovne institucije dolaze nepozvani i nepoželjni gosti.

"Vlada će zvanično putem Lovačkog saveza Republike Srpske uputiti poziv svim držaocima oružja u Srpskoj da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme kojom raspolažu, jer se radi o značajnom broju dugih i kratkih cvijevi", istakao je Višković.

On je naveo da će biti izvršena kontrola rada svih streljačkih klubova u Republici Srpskoj jer je po zakonu njima zabranjen pristup maloljetnoj djeci, osim onima koji se profesionalno bave streljačkim sportom.