Predstava bileca2.jpg

U Domu kulture u Bileći održana je premijera pozorišne predstave "Mnogo buke oko svačega". Po tekstu Jovana Marića, predstavu je režirao Bojan Milidragović u izvođenju Omladinskog pozorišta iz Bileće.

Osmoro mladih uzrasta od 13 do 19 godina nastupalo je u predstavi koja je trajala šezdesetak minuta, a više puta su prekidani aplauzima publike.

Prema riječima Bojana Milidragovića, predstava se bavi odrastanjem tinejdžera i problemima i izazovima sa kojim se suočavaju tokom odrastanja.

"Predstava je u najvećoj mjeri komedija, ali smo našli načina da ipak pošaljemo veoma značajne poruke, a tiču se vršnjačkog nasilja, nasilja nad ženama i svih vrsta nasilja kojih smo nažalost i danas svjedoci. Mislim da smo sve uspjeli da uklopimo u jednu zanimljivu predstavu za mlade. Ideja o osnivanju pozorišta postoji neko vrijeme i stvari su se nekako poklopile. Mi smo sa grupom od 15 mladih krenuli da realizujemo i kroz tri mjeseca su oni pohađali osnovne dramske vježbe. Onda smo pristupili tekstu i realizaciji predstave. Cilj nam je ovo da traje i da ne bude jedna predstava i da na jesen postavimo još jedan komad i da tada uključimo i nove ljude. Želja nam je da okupimo i starije da možemo da izvodimo različite komade", rekao je Milidragović.

Predstava bileca1.jpg

Goran Samardžić, učenik drugog razreda Gimnazije, koji u predstavi glumi Necu, ističe da nisu ni planirali da će izvesti nešto ovako i malo ko je vjerovao u sve ovo.

"Ispostavilo se na kraju da smo jedna dobra ekipa, koja zrači harizmom i prijateljstvom koja će nadam se ostaviti dobar utisak na publiku. Imamo u planu da predstavu izvodimo ne samo u Bileći, već i u drugim gradovima i na festivalima. Moja uloga Nece je postavljena na taj način da se on ističe ne samo svojim izgledom već i drugim vrlinama koje ga krase", kazao je Samardžić.

Učenik trećeg razreda Gimnazije Lana Samardžić još od malih nogu gaji ljubav prema glumi.

"U Bileći dosad nije bilo prilike da izađemo na daske koje život znače, ali do ove godine nismo vjerovali da će ovo sve da uspje. Glumim Sašku koja je pomalo drčna kada su neke oštrije stvari u pitanju i u nju je zaljubljen glavni lik predstave. Zajedno se borimo protiv vršnjačkog nasilja", ističe Samardžić.

Projekat Omladinsko pozorište podržan je kroz drugi ciklus Regionalnog granta Telemah (Telemach) fondacije za 2023. Producenti predstave su Udruženje građana "Eho" i JU Dom kulture "Jevto Dedijer".

Predstava bileca3.jpg