Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Dutina: Agrarni fond prošle godine ostvario više od dva miliona prihoda

Agrarni fond-min.jpg

Direktor Agrarnog fonda Grada Trebinje Veselin Dutina istakao je danas da je Agrarni fond u prošloj godini ostvario je ukupne prihode u iznosu od 2.149, 621 KM, te da je kroz devet programa podrške direktno podržano više od 400 trebinjskih poljoprivrednika što je najveći broj do sada.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 35,49 odsto iz sopstvenog prihoda budžeta Fonda, a finansiranjem iz gradskog budžeta je 62,78 procenata.

Dutina je naveo da je iz budžeta Agrarnog fonda realizovano devet programa podrške, kroz šta je direktno podržano 403 poljoprivrednika iz Trebinja, što je najveći broj podržanih korisnika u jednoj godini od kako Fond postoji, dodajući da je više od 1.500 korisnika podržano indirektno.

"Ta podrška je u novcu iznosila direktno 328.619 KM, a broj poljoprivrednih gazdinstava je u prošloj godini drastično porastao u odnosu na prethodne godine, na 910 poljoprivrednih gazdinstava", naveo je Dutina.

On je naveo da su ukupni sopstveni prihodi Fonda u prošloj godini iznosili više od 700.000 KM, dok su u 2021. godini iznosili više od 500.000 KM.

Dutina je naveo da je u prošloj godini ukupna podrška poljoprednoj proizvodnji računajući programe podrške i otkup proizvoda iznosila 939,344 KM.

Direktor Agrarnog fonda je rekao da je u prošloj godini fokus stavljen na promociju proizvoda trebinjskih poljoprivrednika, kroz nastupe na sajmovima u zemlji, regionu i svijetu.

Dutina je rekao da je kada je riječ o otvaranju Hercegovačke kuće u Beogradu, dobijen prostor na Vračaru, koji je opremljen, a trenutno se od Srbije čekaju neophodne dozvole za uvoz proizvoda i dozvole za rad Hercegovačke kuće.

On je rekao da o svemu što je urađeno u prošloj godini, govori i prvo mjesto koje je Agrarni fond osvojio sa pričom "Hercegovačke kuća" u okviru takmičenja "Green destinacion".

"Što se tiče ostalih djelatnosti Agrarnog fonda, u prošloj godini su resorno Ministarstvo, Grad Trebinje i 'Hidroelektrane na Trebišnjici' izgradili sistem za navodnjavanje koji je vrijedan više od 15 miliona KM, a prošle godine smo u saradnji sa Gradom Trebinjem, pristupili pravljenju sekundarne i tercijarne mreže", rekao je Dutina, navodeći da se trenutno izvode radovi na sekundarnoj i tercijarnoj mreži na desnoj strani zubačkog platoa.

On je rekao da je prodavnica za penzionere "Treća dob", u okviru koje penzioneri imaju pravo popusta od 25 do 50 odsto na proizvode, u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od 222.610 KM, što je više za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Dutina je rekao da je u prošloj godini pokrenut kapitalni projekat podizanja zasada vinograda u Mokrom polju, gdje je na površini od 3 hektara posađeno 8.000 čokota vinove loze, čime će se povećati količina sirovine, te da je prošle godine u Mokrom polju izgrađen i depo za poljoprivrednu mehanizaciju i priključke za navodnjavanje.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, samostalni stručni saradnik za ruralni razvoj Agrarnog fonda Slavica Ćebedžija i šef tehničke službe Sanja Đurić govorile su o rezultatima poslovanja ovih službi Agrarnog fonda u prošloj godini.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja