Policija uhapseni beograd.webp

"Ja kada sam čuo da sam na spisku bio sam šokiran. Ne znam kako ćemo sjesti opet u školske klupe, bilo mi je traumatično. Tijela mojih drugara su padala na sve strane. Ne znam da li ću se ikada vratiti u školu", priča za "Blic" dječak koji je bio na spisku Koste Kecmanovića (13) koji je juče ubio osmoro svojih vršnjaka i čuvara iz škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Dječak je potresen zbog tragedije koja se dogodila u njegovom odjeljenju. Sa nastradalom djecom, ali i ubicom išao je u razred, a kako priča, Kosti je odjeljenje bila glavna meta.

- On kada je ušao pogodio je nastavnicu u vrat da ne bi mogla da ga spriječi, jer on nije imao ništa protiv nastavnice. Ona je bila dobra sa njim, govorila mu je da mora da radi jedan kontrolni. On je bio dobar đak iz svih predmeta. Nije imao loše ocjene. Nije se hvalio da ide u streljanu, ćutao je sve vrijeme, bio je povučen - priča za "Blic" dječak koji je bio na spisku Koste Kecmanovića i u učionici kada je dječak ubica ušao, a koji je samo pukom srećom izbjegao smrt.

- Oni koji nisu bili na listi, a upucao ih je, sa njima se nije družio. Niko ga nije vrijeđao niti se svađao sa njim. Kao da je nasumično odredio, e sad ću to da uradim. Na listi su mi bili sve drugovi - priča ovaj dječak.

Kako objašnjava, đaci su prvo pomislili da je petarda, a kad je Kosta ušao samo je počeo da puca.

- Lice mu je bilo ljuto. Bio je hladnokrvan, kao da je imao plan da sve poubija. Ništa nije rekao. Svi su ćutali, vrištali su pa su ućutali. Ja sam bio u toj učionici. On je upucao nastavnicu, okreće se, puca prvi red. Ja dalje ne znam, jer sam, kada sam ga vidio, sa drugom skočio kroz prozor - priča nam ovaj potreseni dječak.

Prema njegovim riječima, većina djece sa liste se pravila mrtva, dio je pobjegao, a Kosta to nije znao.

- Neko nije bio u školi. Drug mi rekao da je pucao i po drugarima koji su ležali na zemlji da bi ih kao ovjerio. Drug moj je poslije pobjegao - priča potreseni dječak.

On tvrdi da Kostu Kecmanovića niko nikada nije vrijeđao iz tog odjeljenja.

- Kada se prebacio kod nas rekao nam je da su ga dirali, na šta smo mu mi rekli da se opusti i da ćemo se družiti sa njim. On je u našem odjeljenju bio prihvaćen, bolje nego iko - tvrdi ovaj dječak.