Aleksandar vucic.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas jedan od najtežih dana u modernoj istoriji zemlje.

On je na konferenciji za novinare izrazio saučešće porodicama, roditeljima, braćama i sestrama, dekama i bakama ubijene djece, kao i djeci i porodici ubijenog radnika obezbjeđenja.

"Srbija je u tuzi ujedinjena i ona je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tugi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano i da kažemo nikada više ne ponovi, što bi bilo najbolje. Ali živimo u svetu gde se broj takvih incidenata ne smanjuje", rekao je Vučić.

On je dodao da niko nije žurio sa izjavama.

"Želeli smo da sagledamo gde je sistem pogrešio, gde leži odgovornost svakog od nas, jer decu ne možemo da vratimo roditeljima", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je dodao da dječak potiče iz ugledne i imućne porodice, kao i da mu je otac profesor i ljekar.

"Pošto sam slušao i čitao razne priče kako se deca bore za opstanak, kao i roditelji, ovde je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći, kao i najveći broj roditelja iz škole. Nemaju manja primanja od 300.000 dinara. U svakom smislu uzorni, krem de la krem, uzoran lekar i profesor, otac i majka", rekao je Vučić. Ocijenio je da se ovaj ''stravičan zločin'' dogodio u "jednoj od tri najbolje škole u zemlji".

Dodao je da je policija prije zločina "obavila svoj posao", i da su i policajci bili na licu mjesta jutros prije početka časova, kao i da je policajka koja je bila u školi svoj posao obavila "ne rutinski, već profesionalno".

Vučić je istakao da je ubijeni član obezbeđenja "bio prijatelj" sa dječakom koji je pucao.

"Razmenjivao je poruke sa dečakom družili su se. On je bio dobri duh ove škole, čuvao je i brinuo o deci", rekao je Vučić.

Naveo je da je dječak u svojoj izjavi priznao da je "sve isplanirao", ali da to "ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju decu".

Vučić je istakao da je "tragedija dovoljno velika", i da "ne treba da izmišljamo" detalje.

"Nikad dečak nije pretio da će baciti bombu. On je mislio da baci molotovljev koktel kako bi sprečio ulaz u školu drugih, ali se uplašio pa je od toga odustao", rekao je predsjednik Srbije.