Murin milatovic.jpg

Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, prisutvovao je danas u Murini obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja ove varošice i položio vijenac na spomenik nedužnim žrtvama.

Ovo je prvi put da crnogorski predsjednik dođe na obilježavanje godišnjice stradalima u NATO bombardovanju.

Milatović je poručio da je ovdje prvenstveno došao kao čovjek, a onda i kao novoizabrani predsjednik da oda počast nevino stradalim žrtvama i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore na prethodnom maćehinskom odnosu prema današnjem danu i prema ovoj velikoj žrtvi.

- 30. april 1999. godine je bio tužan dan ne samo za ovaj kraj, nego za cijelu Crnu Goru. Ovo je možda najtužniji dan u novijom istoriji. Stradalo je šest nevino stradalih ljudi, ovo stradanje obavezuje na sjećanje. Ako se ne sjećamo naših žrtava i ako ih ne poštujemo, onda nas kao naroda neće biti. Odavde želim da pošaljem poruku mira, poruku bolje, ljepše budućnosti u Crnoj Gori u kojoj se ovako nešto više ne smije i neće dogoditi, naglasio je on.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su brojni građani kao i predsjednici opstina Plav, Berane i Andrijevica.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služio je parastos nevino stradalim žrtvama, a ovaj datum mještani ove varošice pamte kao najtužniji.

Na današnji dan prije 24 godine, tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, tog poslijepodneva, bez sirene za uzbunu, NATO avioni su bombardovali varošicu.

Srušen je stari kameni most, a na njemu je život izgubilo šest civila, među kojima je bilo troje djece: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julijana Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina i Milka Kočanović, prenosi dan.co.me