Oprema komunalno2.jpg

U okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“, koga finansiraju Evropska unija i Grad Trebinje, „Komunalnom preduzeću“ Trebinje danas je uručena komunalna oprema i deset kontejnera ukupne vrijednosti 66 000 evra.

Osim toga Komunalnoj policiji Grada Trebinja uručena su dva automobila vrijednosti 30 000 evra.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ističe da su oba grada, Trebinje i Nikšić, koji su uključeni u ovaj prekogranični projekat, pokazali da žele „Čist grad, sad!“

„Što znači da nema alternative, nema sutra nego hoćemo danas da uradimo najbolje za grad. Ali isto tako da sačuvamo budžete lokalnih zajednica i privučemo donatorska sredstva kao što je slučaj u ovom projektu. Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije u iznosu od 55 odsto, a Grad Trebinje je učestvovao sa 45 odsto sredstava“, naveo je on.

On je istakao da i od sugrađana očekuje da se uključe u akciju da Trebinje bude još čistiji grad.

Veselin Šturanović, direktor  „FORS Montenegro“ je naveo da je ovaj projekat jedan od načina da se građanima Trebinja i Nikšića obezbijede savremeni načini za odlaganje otpada.

„Ovo je prvi put i u Trebinju i u Nikšiću da se uvodi ovakav način sakupljanja otpada koji je ekološki i vizuelno povoljniji. Testiraće se naredne dvije godine u oba grada i ako građani budu dobro reagovali, vjerujem da će se to proširiti dalje“, rekao je on.

Oprema komunalno1.jpg

Milan Mandrapa, direktor Komunalnog preduzeća Trebinje kaže da se radi o izuzetno kvalitetnoj opremi i kontejnerima, te da će to njihov rad ubuduće učiniti efikasnijim.

„Radi se o polupodzemnim kontejnerima, posudama od pet metara kubnih, deset komada. Ukupna zapremina je 50 kubika. U toku je izrada lokacijskih uslova tako da će kontejneri, narednih dana, biti instalirani na prostoru grada. Sve je urađeno u skladu sa republičkim planom upravljanja otpadom. Na pet loakcija ćemo da instaliramo po pet kontejnera“, naveo je Mandrapa.

Ističe da sada imaju komunalnu opremu koja je neophodna za rad te da u narednih deset godina neće morati da ulažu sredstva u te svrhe.

„Izdvojio bih traktorsku kosilicu koja nam je bila neophodna za održavanje većih zelenih površina ovdje u gradu. U sklopu toga ćemo održavati i stadion FK „Leotar“ tako da ćemo i taj problem dugoročno riješiti. Jedan od problema koji nastaje prilikom održavanja našeg grada jesu te nuspojave. Veoma često smo u situaciji da prilikom obavljanja nekih djelatnosti, uznemiravamo i građane i hotelijere, imali smo dosta pritužbi, s obzirom da smo gradski prostor održavali motornim duvalicama, ali smo sada nabavili tri električna bešumna duvača sa nula emisijom štetnih gasova tako da će u narednom periodu radnici „Komunalnog preuzeća“, koji se bave ovim poslovima, biti neprimjetni, a posao će biti završen na najkvalitetniji način“, kaže on.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine“ ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Projekat realizuje Grad Trebinje u partnerstvu sa „FORS Montenegrom“, „Komunalnim preduzećem“ Trebinje i „Komunalnim preduzećem“ iz Nikšića. Ukupna vrijednost projekta je oko 585.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila 317.000 evra bespovratnih sredstava.

Oprema komunalno3.jpg