posljednja subota trebinje april 2022 (7).jpg

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobio bi ubjedljivo najveću podršku građana Republike Srpske da se sutra održavaju parlamentarni izbori u Srpskoj.

Ovo pokazuje istraživanje javnog mjenja koje je na uzorku od gotovo hiljadu građana sprovela agencija Metriks, a u kome se dalje navodi da bi PDP i novoosnovani Narodni front Jelene Trivić bili predvodnici opozicionog bloka.

SNSD bi prema ovom istraživanju imao podršku od 33,1 odsto građana sa pravom glasa.

Ono što je svakako zabrinjavajuće, jeste da se najviše anketiranih građana nakon toga izjasnilo da ne zna kome bi dali podršku na izborima. Takvih je čak 22,9 odsto.

Oni koji znaju za koga bi sutra glasali, najveću podršku bi dali Partiji demokratskog progresa (PDP), njih 11,2 odsto.

Parlamentarna stranka, prema anketi postao bi Narodni front Jelene Trivić, koji bi osvojio 8,7 odsto.

Nakon toga slijedi SDS, za koga bi glasalo 8,2 odsto anketiranih.

20230427082244220751.jpg

Ostale stranke dobile su jako malu podršku.

Predvodi ih Ujedinjena Srpska sa 3,5 odsto. DEMOS bi osvojio 3 odsto, Lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića dobila bi podršku 2,7 odsto anketiranih, dok bi Socijalistička partija Petra Đokića osvojila 2,2 odsto.

Preostale stranke koje sada postoje u Srskoj, poput DNS-a, SPS-a i drugih manjih partija imale bi ukupno podršku 4,5 odsto birača.

Ovo istraživanje je sprovedeno na uzorku od 948 punoljetnih ispitanika, u periodu od 18. do 23. aprila 2023. putem telefonske ankete.

Iz Metriksa navode da uzorak obezbjeđuje teritorijalnu reprezentativnost po izbornim jedinicama u Srpskoj, uz 34 odsto urbanog stanovništva iz gradskih naselja, 31 odsto ispitanika iz perifernih urbanih naselja, te 35 odsto ispitanika iz seoskih naselja.

Žene su činile 49 odsto ispitanika, dok su muškarci 51 odsto, s prosječnom starosti od 47 godina.

Uzorak je reprezentativan za populaciju Srpske po radnom statusu i obrazovnom statusu.