Het.jpg

"Hidroelektrane na Trebišnjici" proizvele su u ovoj godini 430 gigavat-časova električne energije, što je 34 odsto od plana predviđenog elektroenergetskim bilansom, tako da je proizvodnja na zavidnom nivou, izjavio je Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom u ovom preduzeću Milan Mitrović.

Mitrović je naglasio da proizvodnja ide u dobrom smjeru, te da je hidrologija u prvom kvartalu ove godine bila na zadovoljavajućem nivou.

"Što se tiče slivnog područja rijeke Trebišnjice, do sada je palo 660 litara kiše po metru kvadratnom. To je, u odnosu na višegodišnji prosjek, 45 odsto padavina koje se mogu očekivati u toku godine", rekao je Mitrović.

On kaže da "Hidroelektrane na Trebišnjici" trenutno rade smanjenim kapacitetom s obzirom na to da su potrebe elektroenergetskog sistema Srpske nešto manje.

"Očekujemo remontne aktivnosti u termoelektranama, tako da ćemo u trenutku kad termoelektrane krenu u taj proces raditi maksimalnim kapacitetom kako bismo nadomjestili te manjkove električne energije za potrebe domaćeg konzuma", rekao je Mitrović.

On je naveo da je kota hidroakumulacije Bileća na planskoj veličini.

"Zalihe u hidroakumulaciji Bileća su 549 gigavat-časova, što je solidno i daje dozu sigurnosti cijelom elektroenergetskom sistemu Republike Srpske s obzirom na to da predstoji sušni period, gdje nemamo dotoka i da imamo dvije protočne hidroelektrane u sistemu", rekao je Mitrović.

On je izrazio zadovoljstvo proizvodnjom struje u prvom kvartalu, te ocijenio da će i ova godina u finansijskom smislu, ali i u proizvodnji električne energije, biti zadovoljavajuća.

"`Hidroelektrane na Trebišnjici` su pokazale da su garant stabilnosti cjelokupnog sistema", naglasio je Mitrović.