laboratorija aqualab plus trebinje (4).jpg

U laboratoriji Aqualab u Trebinju u ovoj sedmici možete da uradite analizu glukoze u krvi uz popust od 20 odsto.

Glukoza je glavni izvor energije za ljudski organizam i jedini izvor energije za mozak. Na njen nivo u krvi utiču prije svega hormoni pankreasa: insulin i glukagon. Osim toga, na nivo glukoze u krvi utiču i drugi hormoni poput hormona rasta, glukokortikoida, adrenalina.

Dijabetes mellitus (DM) je grupa metaboličkih poremećaja čija je zajednička karakteristika hiperglikemija, koja nastaje kao posljedica poremećaja lučenja i/ili dejstva insulina.

Dijagnoza DM se postavlja određivanjem koncentracije glukoze u krvi. Međutim, ovo je indirektni način postavljanja dijagnoze, jer je povećana koncentracija glukoze u krvi samo posljedica poremećaja koji postoji, ali nije njegov uzrok.

Krv za mjerenje koncentracije glukoze treba uzimati ujutru, nakon noćnog gladovanja (najmanje osam časova bez unosa kalorija).

Hiperglikemija može da se javi i kod neoplazmi pankreasa, hipertireoidizma i hiperfunkcije kore nadbubrežne žlijezde.

Hipoglikemija može biti posljedica terapije insulinom ili različitih bolesti jetre, urođenih deficita enzima, neonatalnog respiratornog sindroma, insulinoma, nepankreasnih neoplazmi, septikemije.

Pad nivoa glukoze do kritičnog nivoa (2,5 mmol/L) vodi disfunkciji centralnog nervnog sistema, mišićnoj slabosti, nedostatku koordinacije i mentalnoj konfuziji.

U ovoj laboratoriji možete da uradite i jednu od 4.000 različitih analiza.

Laboratorija raspolaže sa savremenom opremom i stručnim kadrom koje će svim korisnicima biti na raspolaganju radnim danima od 7.00 do 19.30 sati, a subotom od 7.00 do 14.00 časova.

U ovoj laboratoriji možete da uradite analize iz oblasti biohemije, hematologije, mikrobiologije, genetike, patohistologije.

Sve informacije o možete da dobijete i na telefone: +38759/962-400, +38759/962-500 i +38766/625-625, kao i putem imejl adrese: trebinje@aqualab.ba.