ortijes mostar crkva2.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je danas novoizgrađenu crkvu Svetog despota Stefana i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ kod Mostara, a svečanom činu prisustvovao je veliki broj vjernika. Episkopu su sasluživali sveštenici iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Vladika Dimitrije u besjedi je poželio vjernicima da se u novoizgrađenom hramu obnavljaju, rađaju, postaju Hristovi ljudi, ljudi koji nemaju laži u svom srcu.

Poželivpši svima svako dobro, vladika Dimitrije naglasio da su se mnogo trudili oko ovoga hrama.

"Ova crkva koju smo sagradili samo je slika crkve Božije. Crkva znači zajednica ljudi, zajednica hrišćana, dakle Gospod je došao da nas učini bićima koja će se boriti protiv svakog zla u svom srcu i neće dozvoliti da se to zlo dotakne suštine našega bića", rekao je vladika Dimitrije.

On je pozvao vjernike da žive istinskim hrišćanskim životom.

"Osveštavamo ovu crkvu, izgradili smo je, molićemo se Bogu u njoj, ali bez našeg hrišćanskog života ona jedna prazna ljuštura. Ona ima jedini smisao da se mi u njoj prosvijetlimo, da se u pamet dovedemo, da se pomirimo jedni sa drugima", rekao je vladika Dimitrije.

Ako imamo mržnju bilo prema kome i ne trudimo se da svima bude u miru, kaže episkop Dimitrije, onda nam džaba hramovi i trud, jer Bog hoće da svako svoje srce očisti i prosveti.

ortijes mostar crkva1.jpg

Nakon osveštanja crkve podijeljene su zahvalnice zaslužnima za izgradnju hrama.

Vladika je u ime Eparhije uručio zahvalnicu Odboru za izgradnju crkve koju je preuzeo njegov predsjednik Predrag Šupljeglav.

Šupljeglav je podsjetio da je izgradnja crkve počela nakon osveštanja temelja 2018. godine.

"Izgradnjom ovoga hrama ostvarili smo dugogodišnju želju mještana Ortiješa i Lakševina i želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli. Mi smo mala zajednica, ali hrabra i odlučna", rekao je Šupljeglav.

On je podsjetio da je prvi povratak u Mostar ostvaren upravo u Ortiješu, a nakon toga i Lakševinama.

"To je bila odluka da ćemo nastaviti da živimo na našim vjekovnim ognjištima. Trebalo je mnogo vremena da prevaziđemo povratničke poteškoće. Kada smo to postigli došla su na red razmišljanja o zajedničkim potrebama i o izgradnji crkve. Želja je bila da u izgradnju okupimo što više ljudi", rekao je Šupljeglav.

On je zahvalio vladici Grigoriju koji je dao blagoslov za izgradnju hrama kao tadašnji episkop zahumsko-hercegovački, te vladici Dimitriju uz čiju veliku pomoć i podršku su prevaziđeni svi problemi.

"Kroz izgradnju crkve izgradili smo jedinstvo i slogu i vjerujem da će vrijeme pred nama to pokazati. Ova crkva sada dominira ovim prostorom i postaje prepoznatljiva. Nismo željeli nikome da prkosimo, već da svim ljudima pružimo ruku i gradimo bolji život za naše potomke zbog kojih smo izgradili ovaj hram", poručio je Šupljeglav.

Zahvalnicu za pomoć dobio je i Sekretarijat Vlade Republike Srpske za raseljena lica i migracije, kao i direktor Sekretarijata Davor Čordaš, zatim Ministarstvo za ljudska prava i izbjegle u Savjetu ministara, te još niz pojedinaca i udruženja.

Mještani navode da je ovo istorijski dan za Srbe na jugu Mostara koji su odlučili da opstanu na svojim ognjištima i da je ovaj hram simbol njihove borbe za povratak i opstanak.

Član Odbora i projektant hrama Ranko Okuka kaže da je najveći značaj ovoga objekta u duhovnom smislu i smislu okupljanja oko njega.

"Nadam da će on biti simbol jedinstva, kako nas Srba, tako i jedinstva sa ostalim narodima koji ovdje žive", poručio je Okuka.

Mještanin i član Odbora za izgradnju Bojan Čabrilo ističe da je u izgradnju hrama uloženo mnogo truda i ljubavi svih mještana Ortiješa i Lakševina, kako onih koji žive tu, tako i mnogih koji su danas rasuti u svijetu.

Danas su u Ortiješu bili i mnogi koji danas ne žive u ovom mjestu, ali su vrlo često prisutni i trude se da pomognu kada god mogu.

Osveštanju crkve prisustvovao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, načelnici Nevesinja i Istočnog Mostara Milenko Avdalović i Božo Sjeran, te predstavnici Grada Mostara.

Nakon osveštanja za goste i mještane priređen je ručak, a u programu su nastupile pjevačke grupe.

Crkva se nalazi na uzvišenju iznad pravoslavnog groblja u Ortiješu, uz magistralnu put, a brojni turisti već sada zastaju i obilaze je.