Donja gradina 20231.jpg

U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području "Donja Gradina" položeni su vijenci za više od 700.000 Srba,  Roma, Jevreja i antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović,te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugogo svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Prema riječima okupljenih, nikada nije bila veća posjeta ovom događaju, jer je pristiglo na hiljade ljudi. Tome svjedoče i duge kolone autobusa, u kojima se nalaze skolarci iz čitave Srpske. 

Donja gradina 20232.jpg

Obilježavanje je počelo Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici koju je služio vladika banjalučki Jefrem .

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali  ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalića i delegat u Klubu Srba u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Snježana Novaković Bursać.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.