Koncert etno grupe zahumlje2.jpg

U prepunoj sali Kulturnog centra održan je koncert etno muzike grupe "Zahumlje". Grupa postoji od 2010. godine i aktivno su radili sve do oktobra 2017. godine i njihovog posljednjeg koncerta kada su zbog porodičnih obaveza, a nakon toga i pandemije virusa korona pauzirali nekoliko godina.

Ansambl broji 13 članova, od kojih je šest vokala, a ostali su instrumentalisti na violini, violi, klavijaturama, perkusijama i harmonici.

Vokal etno grupe "Zahumlje" Marina Ćorluka ističe da je ovo povratak grupe i da repertoara nisu mnogo mijenjali u odnosu na prijašnji rad.

Publika je uživala u 70 minutnom nastupu trebinjskog ansambla i u pjesmama iz Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Bugarske.

"Mi smo u Trebinju imali četiri koncerta i svi su bili šaroliki i od svakog smo izvukli ono što je najbolje. Razlike u repertoaru nema, ali smo ga obogatili u vokalnom i instrumentalnom smislu. Ovo su stari aranžmani jer smo napravili jednu veliku pauzu i bilo je potrebno vrijeme da se ponovno vratimo i uvježbamo. Na ideju da se ponovo okupimo došli smo prije osam mjeseci i svi smo to prihvatili. Neko je na probu dolazio češće, a neko rjeđe u zavisnosti od obaveza. Probe su ubrzo postale izduvni ventil i opuštanje. Na početku nismo krenuli ambiciozno, ali je ispalo dobro", rekla je Ćorluka.

Ranije su više radili na kvalitetu pjesama, a ovaj koncert je rađen na emociji i ispoštovane su želje članova ansambla i prijatelja.

Koncert etno grupe zahumlje1.jpg

Bojan Srba, koji je zajedno sa svojom suprugom Snežanom inicijator ponovnog okupljanja grupe "Zahumlje", sa radošću je pričao o ponovnom izlasku na binu.

"Bilo je izazovnije sada nego ranije jer sada imamo porodičnih obaveza i trebalo je vremena da se uhodamo za pripremanje repertoara. Mi nikada nismo bili isključivo etno grupa iako se tako zovemo jer smo uvijek šarali po programu. I sada imamo izvorne i pjesme novijeg datuma u našim modernim aranžmanima. Svakom melosu naroda treba da se pristupi na način tog naroda, a mi se trudimo da ispoštujemo koliko god bolje možemo, a opet to radimo u svom aranžmanu. Ovaj put smo najozbiljnije i najžustrije radili jer smo svi željeli da uradimo na najbolji način", poručio je Srba.