Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Više od deset autobusa sa učenicima iz Hercegovine kreće put Donje Gradine

gradina-min.jpg

Odlazak učenika osnovnih i srednjih škola na centralno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, koje je ove godine prvi put organizovalo Ministarstvo posvjete i kulture Republike Srpske, veoma je važno za njegovanje kulture sjećanja kod mladih, izjavio je danas Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine Milorad Nadaždin.

Nadaždin je naveo da će na put do Spomen-područja Donja Gradina, gdje će u nedjelju, 23. aprila, biti obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, iz Trebinja krenuti četiri autobusa sa učenicima i nastavnicima.

"Iz Bileće će poći tri autobusa sa djecom i profesorima, iz Gacka dva, a iz Ljubinja i Berkovića po jedan autobus", naveo je Nadaždin.

On je istakao da je besplatno putovanje za učenike osmih i devetih razreda osnovnih škola i za srednjoškolce u pratnji nastavnika i profesora organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske.

"Jasenovac je najveće stratište srpskog naroda koje ne smijemo zaboraviti nikada, dok je svijeta i vijeka i ako znamo šta se dešavalo u prošlosti ne može nešto slično nikada ponovo da se desi", rekao je Nadaždin.

On je istakao da bi slične posjete učenika trebalo da budu organizovane i do Prebilovaca u Čapljini, gdje se takođe desilo veliko stradanje srpskog naroda.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola istočne Hercegovine Momir Bratić rekao je Srni da je veoma važno da učenici osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske posjete Jasenovac da bi se još više upoznali sa istorijom i stradanjem srpskog naroda.

On je istakao da učenici iz Nevesinja svake godine odlaze u posjetu u Prebilovce, kao još jedno veliko stratište srpskog naroda.

U Donjoj Gradini će u nedjelju, 23. aprila, biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Prema podacima Spomen-područja "Donja Gradina", u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja