Gacko2.jpg

Ovdje ptice ne pjevaju nego kašlju, to kažu Gačani kada pogledaju dimljak tamošnjeg giganta. Taman dim, pepeo i prašina gatačka su svakodnevica. Uprave RiTE Gacko i Elektroprivrede pokušavaju riješiti ove probleme, ali kažu neće biti lako.

Na ovakvu sliku iz dimljaka RiTE Gacko Gačani su navikli. Iako na prvu izgleda da je problem u filterima ipak nije, sporan je kvalitet uglja.

Ugalj je nikad goreg kvaiteta, priznaju u gatačkom gigantu. Loša kalorična vrijednost i loše primjese to su karakteristike uglja koji se trenutno loži, baš zato se pojavljuju povečane količine pepela. Na dnevnom nivou se radi o oko 3000 tona pepela pa aktuelno elektrofiltersko postrojenje to ne može podnijeti.

"Intezivno radimo svakodnevno na osim transportu pepela kako je projektovano i na kamijonskom odvoženju pepela ispod elektroiltera i na taj način smanjujemo svakodnevno zagađenje koje bi bilo još veće da ne radimo te interventne mjere. Naša namjera je da u remontu koji je planiran za jun mjesec ove godine proširimo kapacitete po pitanju transporta", rekao je Maksim Skoko, v. d. dužnosti direktora RiTE Gacko.

U periodu remonta će se pokušati obezbijediti i nešto kvalitetniji ugalj, ali su sve to kratkoročna rješenja. Dugoročno je nabavka postrojenja za prečišćavanje uglja. To je milionska investicija kažu u matičnom preduzeću.

"Nastojaćemo da to postrojenje pustimo u rad u naredne dvije godine, veoma je to složeno postrojenje, ali neophodno zato što imamo veliki dim koji vidite svaki dan u RiTE Gacko zato što mnoge sitne čestice i nekvalitetan ugalj koji se loži ne može da doprinese ekologiji i to nam je sada u prioritetu", rekao je Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske".

Za realizaciju tog postrojenja potrebne su dvije godine nakon potpisanog ugovora. Još jedan problem su i velike količine vode u polju C pa se od tamo ugalj trenutno ne može uzimati. U RiTE Gacku kažu da su im sručnjaci rekli da ove čvrste čestice nisu kancerogene ali da utiču na respiratorne organe, a pogotovo na ekologiju Gacka, ali i okoline.