Hercegovacka kuca banjaluka.jpg

Vino, med, sir, pršut iz sunčane Hercegovine ukrasili su danas isto tako sunčanu Banjaluku. Biljne gelove, tinkture, ulja i čajeve Dragan Mikača iz Ljubinja proizvodi već dvije godine. Ljekovite trave bere po sunčanoj i surovoj Hercegovini. Posla ima, ljudi se, kaže, sve više okreću alternativnom načinu liječenja.

"N: Kažite mi može li se od toga živjeti? - Naravno da se može živjeti ko želi da radi, da stvara, da proizvodi, može da nađe kupce za ovu robu. Danas je većina naroda okreće biljnim preparatima, jer nema hemije koja se nalazi u svim proizvodima i koji štete našem organizmu", kaže Dragan Mikača.

Iz Ljubomira kod Trebinja u Banjaluku je stigla i drvenarija od maslinovog i drveta aronije. Boško Popovac od toga živi. Svoje znanje će, kaže, teško nekome prenijeti, jer se mladima više sviđa kravata nego alat.

"Bih svakome, ali neće niko, jer je prljav posao. Naučio bih svakoga ko bi htio, ko ima volju za to", kaže Popovac.

I Dragan i Boško, zajedno sa brojnim proizvođačima sa juga Srpske, svoje proizvode distribuišu u Hercegovačkim kućama. Četvrti joj je rođendan u Banjaluci, a uskoro bi mogla da osvane i van Srpske.

"Sad zajednički nastup prema gradu Beogradu gdje očekujemo jedan reprezentativan objekat koji će svakom Beograđaninu, a i turistima biti jedna prestavka naše kulture", kaže Draško Ilić, Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

"Nema podjele na Hercegovinu i Krajinu, to su sve proizvodi iz Republike Srpske i jedno veliko hvala svimk ljudima koji izdvajaju ogromno vrijeme i energiju da naprave sve te proizvode", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Svaki proizvod pod oznakom „Republika Srpska“ je jedna vrsta ambasadorstva Srpske, kaže resorni ministar.

"I svega onoga što trenutno Vlada Republike Srpske i predsjednik Republike Srpske i kada je u pitanju i nivo BH, a to je da su ovi proizvodi su proizvedeni u našim šumama, našem poljoprivrednom zemljištu, na anšim rijekama i tako dalje", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Proizvođači će da nastave vrijedno raditi, a političari će im omogućiti sve uslove da od svog rada žive, čulo se na sajmu hercegovačkih proizvoda. Domaća hrana proizvedena od organskih sirovina obećava stabilnost Srpske, posebno u vremenu kada u svijetu upravo vlada nestašica hrane.