Izlozba gorazdanska stamparija1.jpg

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba radova nastalih na "Drugom saborovanju grafičara 2021. godine" u Novom Goraždu kod crkve sv. Georgija, nak9n čega je priređena projekcija dokumentarno-igranog filma ,,Pečat braće Ljubavića".

Direktor Kinoteke Republike Srpske i jedan od autora filma ,,Pečat braće Ljubavića" Snježan Lalović istakao je značaj štamparije koja je radila od 1519. do 1526. godine.

"Ovaj film se prikazuje u Republici Srpskoj i cilj nam je pokazati što većem auditorijumu jer on govori o našem identitetu, a 2019. godine navršilo se 500 godina Goraždanske štamparije. To je bio odličan povod da se napravi film, da se kaže da je narod sa ovih prostora, pojedinci uz velike i teške okolnosti jer su bili pod Otomanskom imperijom, stvorili štampariju u kojoj se štampalo na ćirilici. Nakon Cetinjske, to je bila prva štamparija na srpskim prostorima. Film se radio u vrijeme korone tako da smo trebali da idemo da snimamo u Veneciji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Srbiji, ali smo u tome uspjeli. Velika je ekipa radila na realizaciji i film ima festivalske premijere", rekao je Lalović.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je naglasila da je prva Srpska štamparija nastala na području BiH u Novom Goraždu odnosno tada u Sopotnici kod crkve Svetog Đorđa zadužbine Stefana Vukčića Kosače.

"To govori koliko je naš narod bio svjestan da mu kultura i obrazovanja mogu pomoći da ostane na ovom prostoru. Jedan čovjek koji je imao imao svijest i mogućnost Božidar Ljubavić otišao je u Veneciju i u Sopotnicu donio prvu štamparsku presu. Za ovaj lokalitet značajno je da je Muzej Hercegovina radio u dva navrata otkopavanje i ostaci tog manastira su 2017. godine djelomično otkriveni. Predstoje opsežnija arheološka istraživanja koja će pokazati postojanje tog značajnog srednjovjekovnog manastira. Sve to govori ne samo o kontinuitetu življenja našeg naroda na tom području, već i težnji da se kultura i kulturno nasljeđe širi i putem pisane riječi iako su to bogoslužbene knjige. U to vrijeme manastiri su bila mjesta koja su imala obrazovnu ulogu. Budući da smo matični Muzej Hercegovine podržavamo opštinu Novo Goražde koja svake druge godine održava sabor grafičara na kojem poznati grafičari inspirisani knjigama koje su tada izašle daju na svoj način umjetnički izraz", rekla je Grujić.

Izlozba gorazdanska stamparija2.jpg

Drugo po redu Saborovanje grafičara, Goraždanske štamparije okupilo je 11 umjetnika sa teritorije Republike Srpske, Srbije i Crne Gore koje spaja tehnika umjetničke grafike.

Po odabiru Vesne Todorović, istoričara umjetnosti i likovnog kritičara iz Srbije i Veselina Brkovića, dekana Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, učesnici različitih generacija i izraza predstavili su se sa po dva rada. Tema Drugog saborovanja bio je "Psaltir sa posledovanjem", sa svoja 352 lista, koji je ujedno i najobimnija knjiga Gorždanske štamparije.

Učesnici Drugog sabora grafičara „Teodor Ljubavić'' bili su: Zoran Todović, Ljiljana Stojanović, Bojan Bikić, Vida Stefanović, Nenad Zeljić, Irena Stopić Knežević, Mihailo Rakita, Goran Knežević, Aleksandra Božović, Draško Karadžić i Vesna Stajčić

Film prati priču braće Teodora, jeromonaha iz Mileševe i Đurađa Ljubavića, sinova osnivača goraždanske štamparije Božidara Ljubavića - Goraždanina, koji su uložili velike napore kako bi iz Venecije prenijeli štampariju u manastir Sopotnica, gdje se nalazi zadužbina Stefana Vukčića Kosače - crkva Sv. Georgija.

Film je snimljen u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio televizije Republike Srpske.