knjiga otac simeon2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinjesinoć je održana promocija knjige „Otac Simeon“ autora Radenka Kojovića.

Knjiga je izdata 2022. godine u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Berkovići, a sadrži sjećanja, priče, pisma i prepiske, arhivsku građu, fotografije i druge dokumente koji svjedoče o životu i djelu Slobodana Biberdžića, odnosno oca Simeona, blaženopočivšeg arhimandrita manastira Dobrićevo.

Kojović kaže da je slučajno došao do spisa, vezanih za život oca Simeona, kojeg je i lično poznavao, a od kojih je nastala ova knjiga.

On je podsjetio da se otac Simeon zamonašio sa 17 godina te da je cijelog života ostao duboko vjerujući.

U Dugom svjetskom ratu otac Simeon je izgubio gotovo cijelu porodicu, a i njegov životni put bio je stradalnički. Uprkos tome u srcu popa Sloba, kako su ga Hercegovci zvali, bilo je mjesta samo za istinsku vjeru, ljubav i dobru volju među ljudima.

"Ta njegova smirenost, da nikoga ne osudi, čak je na suđenju ubicama njegovih roditelja rekao 'Neka im Bog sudi, ja im neću suditi', rekao je Kojović.

O knjizi „Otac Simeon“ pored autora govorili su i recenzenti Radomir Ćuk i Đorđe Dabarčić.

Ćuk je istakao da je oca Simeona upoznao prije 70 godina kao popa Sloba u Stocu.

"Lako sam ga primijetio jer je bio vanzemaljski, tada je malo bilo popova, a još manje u svečanim odeždama. On je imao izvanrednu figuru, neobičnu mušku ljepotu i blagost. Mi djeca kad bi ga sretali u ulici, uvijek smo se okretali za njim, jer nam se činilo da on lebdi", rekao je Ćuk.

On je dodao da je značajno što je Kojović uspio da skupi i poveže brojne spise i dokumente o životu oca Simeona u ovu knjigu, da se ne bi izgubili.

knjiga otac simeon1.jpg

Upokojio se 2009. godine i sahranjen je u Crkvi Svetog Georgija u kompleksu manastira Dobrićevo.

Knjiga "Otac Simeon" ranije je promovisana u Berkovićima, Bileći, Ljubinju i Gacku.