policija rs.jpg

U protekla tri mjeseca povećan je broj krivičnih djela, prije svega krađa, a policija je uspjela da otkrije grupu kradljivaca iz Federacije BiH koji su krali, uglavnom, novac i akciznu robu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare PU Trebinje.

„U pitanju su bile teške krađe evidentirane u skoro svim hercegovačkim opštinama, a radila ih je organizovana kriminalna grupa sa područja Zenice i Travnika. Policija ih je uhapsila, dokumentovala veći broj ovakvih krivičnih djela i spriječila dalje krađe koje je radila ova grupa„ rekao je načelnik PU Trebinje Siniša Laketa.

On je dodao da je to bio razlog za povećanje krivičnih djela, te da je na području PU Trebinje evidentirano i razbojništvo, kao i krađa vozila, koja je odmah rasvjetljena.

Laketa je stanje bezbjednosti ocjenio zadovoljavajućim, uz obrazloženje da nije bilo događaja koji su u većem obimu uznemirili javnost.

U prva tri mjeseca ove godine povećan je i broj saobraćajki na putevima u istočnoj Hercegovini, ali je, na sreću, bilo manje saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom.

„Pošto je svaki život dragocjen, ono što ohrabruje je da smo aktivnostima policije i preventivnim aktivnostima smanjili broj saobraćajnih nesreća sa stradalima, koji je imao trend rasta u januaru ove godine“ istakao je on.

Načelnik PU Trebinje je dodao da i dalje ima neodgovornih vozača koji ugrožavaju svoj ili tuđi život i apelovao na sve koji sjedaju za volan da to ne rade u alkoholisanom stanju i da brzinu prilagode vremenskim uslovima i stanju na putu, jer pojedine dionice zahtjevaju dodatni oprez.

„U prva tri mjeseca ove godine u istočnoj Hercegovini evidentirano je i 12 slučajeva više narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti period lani. Najviše prekšaja bilo je u Trebinju, a slijedi Nevesinje“ rekao je Miodrag Janković, načelnik sektora policije.

Velibor Vukoje, načelnik sektora kriminalstičke policije, na današnjoj konferenciji za novinare je iznio podatak da je broj krivičnih djela u prvom kvartalu 2023. godine veći za 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da su u ovom periodu bila i četiri krivična djela protiv života i tijela, odnosno povrede i teške povrede, te da je evidentirano sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta i jedno zloupotrebe opojnih droga.