Sudija.jpg

Sudija Anton Hlače sa Krka odložio je ročiste sa obrazloženjem da je nezadovoljan obračunatom zaradom za mart, pa je donio rješenje u kome je naveo da je odlaganje uslijedilo zbog njegove “zlovolje”.

Sudija je, kako piše hrvatski portal Telegram, imao zakazano ročiste za 19. april u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu dana spore oko zemljišta, ali ga je odložio za novembar sa obrazloženjem da ga je, kako je naveo, “spopala zlovolja nakon što je dobio platnu listu”.

-Zaprimivši platnu listu - Obračun plate za mjesec mart 2023, uređujući sudija u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je posebno potencirano činjenicom da je plata sudije za mart 2023. obračunata na osnovu osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009, uprkos notornom povećanju troškova života, ne samo unazad godinu dana, već cijele protekle decenije. Od rješavatelja koji je opterećen svojom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama - stoji u obrazloženju, u koje je portal imao uvid.

Sudija je na kraju obrazloženja dodao i da je “zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem periodu postupiti u skladu sa zahtjevima sudija donesenim na Saboru Udruženja hrvatskih sudija održanom u Dubrovniku 31. marta 2023. godine.

-Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg sudije- napisao je Hlače.

Portal dalje navodi da sudije traže da osnova plata sudija prvostepenskog suda, poput sudije Hlače, ne smije biti niža od plata bilo kojeg sudijskog savjetnika na Vrhovnom sudu Hrvatske. A, rokeč je o neto zaradi od 3.000 evra. U zahtjevima je takođe navedeno da plata sudija mora biti indeksirana, da se zakonom moraju urediti platni razredi i druga materijalna prava, od kojih je najbitnije uređenje pitanja penzija, kao i da se plate drugostupenih sudija moraju izjednačiti s platama sudija u višim sudovima.