Luka petrovic ers.jpg

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da su u prošloj godini svih pet proizvodnih i pet distributivnih preduzeća u sistemu poslovali pozitivno, u iznosu od 48.960.000 KM.

Petrović je rekao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" jedina na Balkanu koja je poslovala pozitivno, navodeći da su zadovoljni postignutim rezultatima.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini ostvarena je ukupna dobit u bruto iznosu od 54.143.000 KM, dok je neto rezultat iznosio 48.960.000 KM.

"I pored teških okolnosti u pogonskoj spremnosti, te velikih varijacija i turbulencija cijena električne energije na berzama, uspjeli smo da ne povećavamo cijene električne energije za građane i privredu, nismo zaustavili nijednu investiciju koju smo započeli i ostvarili smo pozitivan rezultat od 48.960.000 KM", rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave "Elektroprivrede".

On je dodao da je u 2022. godini bila rekordna prodaja električne energije u prihodima, ali nije u količini energije jer je bila jedna od najsušnijih godina, pa je ostvarena značajno manja proizvodnja u hidroenergetskom sistemu.