he dabar.jpg

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović najavio je danas da će radovi na Hidroelektrani /HE/ "Dabar" zvanično početi u drugoj polovini maja.

On je napomenuo da je HE "Dabar", snage 160 megavata, projekat vrijedan 222,4 miliona evra i da je ugovoren sa kineskom kompanijom "Gezuba".

Petrović je na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a rekao da je ovo preduzeće platilo 92,8 miliona KM da bi se aktivirao kreditni aranžman sa kineskom Eksim bankom i da su kineski partneri već zakupili poslovne prostore za radnike i operativu kako bi mogli da počnu izgradnju ove hidroelektrane.

"Rok za završetak radova je 46 mjeseci i vrijeme već teče, a formalan početak radova će biti u drugoj polovini maja", naveo je Petrović i dodao da je to prvi projekat u BiH po takvom modelu takmičarskog dijaloga.

On je podsjetio da je ugovor za ovaj projekat potpisan u maju 2020. godine, da su detaljni pregovori sa kineskim partnerima trajali dvije godine i osam mjeseci i da nisu u zalog stavili hipoteku ni na jedan obejakt ERS-a niti za HE "Dabar".

Petrović je napomenuo da je Vlada Republike Srpske dala garanciju za 85 odsto vrijednosti ugovora, a da je ERS uplatio 15 odsto, plus obavezno osiguranje tog kredita koje iznosi oko pet odsto vrijednosti kredita, kao i ostale naknade.

On je istakao da je HE "Dabar" složen projekat koji vode sa nevesinjskog spušta na dabarski plato, uz neto pad od 365 metara i da je u završnoj fazi izgradnja tunela dugog 12,5 kilometara koji radi "Integral inženjering".

"Kineska kompanija `Gezuba` mora da završi branu Pošćenje, čime će se stvoriti akumulacija u Nevesinju, da sanira tri nasipa, napravi mašinsku zgradu sa razvodnim postrojenjem, cjevovodima i hidromašinskom opremom, kao i kanal kroz Dabarsko polje dug 5,5 kilometara i proširi postojeći tunel Dabarsko-fatničko polje", precizirao je Petrović.

On je rekao da će to biti fleksibilna hidroelektrana sa tri turbine koje će moći da prerađuju i male i velike vode, ističući da ERS ima stručan tim ljudi koji može da iznese taj projekat.

Petrović je podsjetio da ERS radi na šest velikih investicionih projekata i na mnogim drugim, posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije