neskovic-pumpa-dragan-neskovic-min.jpg

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Dragana Neškovića, vlasnika benzinskih pumpi, zbog napada na radnika u avgustu prošle godine, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Uskladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, postupajući tužilac koji rukovodi istragom protiv Neškovića formirao je krivični spis, a po okončanju postupka donijeće se konačna tužilačka odluka.

– U vezi Vašeg upita, koji se odnosi na napad na radnika u objektu BP “Nešković” u Bijeljini 15. avgusta 2022. godine, obavještavamo Vas da je u vezi istog događaja formiran krivični spis koji se u OJT Bijeljina vodi pod brojem T14 0 KT 0032442 22. Postupajući tužilac je u navedenom spisu donio Naredbu o sprovođenju istrage 22. februara ove godine – navodi se u odgovoru Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

U pravnom smislu, ovo znači da je tužilaštvo u proteklom periodu prikupilo dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Nešković izvršio krivično djelo, te se u narednom periodu očekuje podizanje optužnice.


Zaprijećeno do dvije godine zatvora
Dragan Nešković, vlasnik lanca benzinskih pumpi, osumnjičen je za krivično djelo Zlostavljanje na radu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za ovo krivično djelo zaprijećena je i zatvorska kazna.

Naime, za zlostavljanje na radu sud može izreći kaznu od novčane do maksimalno dvije godine zatvora.

Vladimir Dragičević, advokat napadnutog radnika N.Č, izjavio je za Srpskainfo da je zbog konkretnog slučaja inspekcija već kaznila Neškovića sa 7.000 maraka.

– Radna inspekcija kaznila je Dragana Neškovića sa 7.000 maraka jer je N.Č. radio bez ugovora o radu – potvrdio je advokat Dragičević za Srpskainfo.

Istovremeno, advokat je potvrdio da su u toku parnični postupci protiv vlasnika lanca benzinskih pumpi zbog kršenja prava radnika, odnosno rada bez ugovora i napada, u kojima se traži odgovarajuća naknada.

Dragičević je ujedno objasnio i šta znači zvanično donošenje naredbe o pokretanju istrage protiv osumnjičenog Neškovića.

– To znači da je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini prikupilo dovoljno dokaza da se provede postupak i vjerovatno će se podignuti optužnica ili ići sa kaznenim nalogom u konkretnom slučaju – objasnio je Dragičević.

Napad snimile kamere
Podsjetimo, u avgustu prošle godine na Fejsbuk stranici “Crna lista poslodavaca Republike Srpske” objavljen je video-snimak nadzorne kamere sa Nešković pumpe u Bijeljini na kojem se vidio napad na radnika i ponižavajuće ponašanje. Kako je tada navedeno, napadač je vlasnik pumpi Dragan Nešković, koji je nakon objavljivanja snimka negirao da je on napao radnika.

Na snimku se jasno vidjelo i da muškarac istrčava za radnikom i gađa ga najvjerovatnije čašom, nakon čega ispred objekta tjera radnika da se skine go do pasa, odnosno da skine radnu majicu. Nakon toga je nesrećni radnik otjeran.

Snimak je objavio administrator Fejsbuk stranice Dražan Pejaković, koji je medijima potvrdio identitet radnika, kao i to da je radnika napao vlasnik Nešković pumpe, zbog čega je potražio i pravnu pomoć.

– Radnik inače radi u marketu koja je u sklopu benzinske pumpe i ušao je tu u kafić, koji je isto u sklopu pumpe, nešto da ostavi, a Dragan Nešković je rekao da mu se donese nešto od pića. Momak, pošto ne radi kao konobar i nije mu tu radno mjesto, krenuo je nazad u market. Vlasnik ustane kao što se vidi i gađa ga čašom. Na kraju kaže: “Skidaj majicu i kući” – bilo je napisano na Fejsbuk stranici Crna lista poslodavaca Republike Srpske.

Kasnije se i sam radnik javio administratoru stranice, te mu ispričao da je do problema došlo, između ostalog, nakon što je prišao Neškoviću da ga obavijesti kako ponovo ne radi pištolj za gorivo.

Nakon objavljenog snimka Nešković je novinarima negirao da je on osoba koja je napala radnika.