Vladimir putin.webp

Rusija će sprovesti sve svoje planove u domenu kosmosa i izboriće se sa svim izazovima, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na događaju povodom Dana kosmonautike u Kremlju.

Govoreći o premijeri filma "Izazov", što je prvi film u istoriji koji je sniman u svemiru, Putin je poželio svima da uživaju u filmu i poželio nova naučna, kreativna i tehnološka postignuća cjelokupnoj kosmičkoj industriji.

"Nimalo ne sumnjam da ćemo uspjeti u svemu što smo planirali, obezbijedićemo odgovarajući odgovor na sve izazove", rekao je Putin.

Predsjednik je istakao da mogućnosti za inovativno poslovanje, za istraživačke timove i cijeli sistem pripreme naučnog i inženjerskog kadra moraju biti u skladu sa nacionalnim ciljevima Rusije i težnjama ruske omladine.

"I, naravno, za velika dostignuća potrebna nam je atmosfera naučne, kreativne radoznalosti, kako bi vrijednosti našeg suverenog tehnološkog, industrijskog napretka mogle da inspirišu narod naše zemlje", rekao je Putin.

On je napomenuo da se starija generacija najvjerovatnije sjeća entuzijazma inspirisanog popularnim filmovima i knjigama.

"A danas put ka tehnološkom suverenitetu leži kroz obnavljanje najboljih obrazovnih tradicija. Koristeći najsavremenija rješenja, potrebno je stvarati nešto svoje, što oličava snove mlađe generacije o otkrićima, o podvizima koje mogu naći u svakoj profesiji i naravno u svemiru", zaključio je Putin, prenio je TASS.

U ruskom filmu "Izazov" jednu od glavnih uloga ima i srpski glumac Miloš Biković. Film je režirao proslavljeni ruski reditelj Klim Šipenko.