Jaja vaskrs.webp

U Narodnoj kuhinji koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u Trebinju počelo je bojenje vaskršnjih jaja, kojih su za ovaj Vaskrs nabavili oko 4.000 komada.

"To, naravno, nije sve, jer Fondacija 'Sveti Vukašin' takođe priprema vaskršnje darove socijalno ugroženim kategorijama, sa drugih spiskova, i oni će dijeliti farbana jaja, a što se nas tiče, mi ćemo po ustaljenom višegodišnjem nepisanom pravilu, uz blagoslov vladike Dimitrija, jedan dio jaja koji smo nabavili ofarbati, a jedan dio ćemo, po želji naših korisnika, dijeliti kao svježa", kaže Gojko Bokić, kuvar u Narodnoj kuhinji.

On podsjeća da će jaja, osim njihovim korisnicima, dijeliti i na Vaskrs, po hramovima nakon bogosluženja, kao i uz vaskrsno posluženje, a dio će se nositi i u Bolnicu Trebinje.

Jaja će se, kao i prethonih godina, dijeliti shodno broju članova domaćinstva njihovih korisnika, a tako će raditi i u humanitarnom udruženju.

Takođe već su počeli pakovati vaskršnje pakete socijalno ugroženim porodicama koje će im se podijeliti uoči Vaskrsa, a donirali su ih svi dobri građani Trebinja, kao i privredni i društveni subjekti u ovom gradu.

Bokić dodaje da će, uz jaja, korisnicima Narodne kuhinje dijeliti i svježe pileće meso, kao i gotova jela i slatkiše.

"Mi inače uoči vikenda dijelimo pojačane obroke i konzerve, jer vikendima i velikim crkvenim praznicima kuhinja ne radi, pa ćemo i ovoga puta dijeliti svježe pilenke za njihove vaskršnje trpeze, kao i slatkiše, gotova jela, supe u kesama, koja smo dobili iz trebinjskog 'Svislajona', od Rodoljuba Draškovića, kome bismo i ovom prilikom zahvalili, jer u bilo kojoj akciji nam izlazi u susret, a isto tako je slična donacija od njih isporučena i u Udruženje 'Sveti Vukašin'", dodaje Bokić.