Restoran berberovic mostar.jpg

U noći sa subote na nedjelju u mostarskom srpskom povratničkom naselju Ortiješ dogodio se pokušaj paljevine ugostiteljskog objekta koji je u vlasništvu porodice Berberović.

Porodici Berberović su nepoznati vandali pokušali zapaliti ugostiteljski objekat koji se nalazi neposredno uz njihovu porodičnu kuću.

Ugostiteljski objekat ”Roman” koji se nalazi neposredno uz magistralni put M-17 posut je noćas motornim uljem i pokušano je da se zapali, no kako se radi o mjestu koje je naseljeno i uz magistralu vandali nisu završili svoj posao.

Roman Berberović jutros je prilikom otvaranja objekta uočio da je cijela ljetna bašta  objekta posuta nekim uljem, kao i ostatke paljevine te je odmah obavijestio policiju.

Krim policija MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona uradila je uviđaj.

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić rekao nam je da je vlasnik objekta jutros obavijestio policiju o događaju, te da su odmah izašli na teren. ”Na licu mjesta utvrdili su da je objekta posut nepoznatom materijom koja će biti poslana na vještačenje i biće preduzete sve mjere i radnje da se otkriju počinioci”, naveo je Marić.

Berberović je ovim činom ostao zapanjen jer je sa svima u dobrim odnosima i ne može ni zamisliti da bi mu neko mogao čak ni pomisliti loše, a ne zapaliti objekat koji su mukom stvarali i od koga žive.

Berberovići su se među prvima vratili u dolinu Neretve, a prije godinu dana Roman Berberović je otvorio kafe bar u naselju Ortiješ koji je omiljeno mjesto okupljanja mlađe populacije sa juga Mostara svih vjera i nacija.

Ovaj čin šokirao je jutros povratnike na jugu Mostara koji se pitaju trebaju li i nakon 25 godina od povratka strahovati za svoju imovinu i živote.