Bosnjak 2-min.jpg

Kulturni centar Trebinje i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavio je večeras publici izložbu trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“.

Riječ je o gostujućem projektu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji je prošle godine tokom maja i juna bio predstavljen u ovoj kulturnoj instituciji.

Bošnjak je naglasio da se izložba naslanja na neke stare teme kroz moderan pristup i da izložba „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umjetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom „Transformersi”.

Kaže da izložba prezentuje seriju video radova, 3D instalacija i filmova inspirisanih spomeničkim nasljeđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma i sopstvenom interpretacijom ovih fenomena.

"U suštini ove tri animacije generalno i nisu nešto novo, to postoji, ali je suština da to može biti upotrebljivo i primjenljivo i u umjetničke svrhe, a ne samo u ratnu mašineriju. Moja zamisao je bila da se ta tehnologija iskoristi za umjetnost. Inspiracija su mi bili spomenici koje radim, zapravo njihovo neko novo čitanje", rekao je Bošnjak.

Bosnak 1-min.jpg

U svom obraćanju publici na otvaranju izložbe našeg sugrađanina, gradonačelnik Mirko Ćurić je naglasio da je Trebinje grad umjetnika, pjesnika i svih ljudi dobre volje. 

"Ne može biti razvoja jednog grada ako privredni razvoj kao osnovu ne prati kulturni razvoj. Zato podržavamo svakog čovjeka koji svojim radom, djelovanjem, oplemenjuje naš životni prostor i čini naš grad boljim kako danas tako i u budućnosti. Igor je umjetnik koji je svoje referense stekao izuzetnim talentom i radom u galerijama Beča, Budimpešte, Londona, Moskve, Pariza, Milana, Tenerifa ... Hvala Igoru što ga nisu povukla svjetla velikih centara nego se tamo usavršavao", naveo je Ćurić.

Publika će izložbu moći da pogleda do 29. aprila.

Zajednička realizacija ovog projekta u Kulturnom centru Trebinja povezana je sa gostovanjem Grada Trebinja u okviru prve Prestonice kulture Srbije u Čačku gdje će izložba biti predstavljena u izložbenom prostoru Umjetničke galerije „Nadežda Petrović“.