Izlozba grcke ikone3.jpg

Izložba "Pod zlatnim i plavim nebom: ikone grčkih majstora od 15. do 19. vijeka u Narodnom muzeju Srbije" na kojoj je predstavljeno 147 ikona, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Izložbu je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić koja novinarima rekla da je da je ova izložba vrijedna sama po sebi, te istakla da je zadovoljstvo što će građani Trebinja i Republike Srpske moći da je pogledaju u naredna dva mjeseca.

"Vlada Republike Srpske podržala je realizaciju ovog projekta svjesna vrijednosti. Još više smo svjesni dobre saradnje na kulturnom nivou Republike Srbije i Srpske. Ovo je rezultat zajedničkog djelovanja Narodnog muzeja Srbije i Muzeja Hercegovine u Trebinju", rekla je Stojičićeva.

Direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je tokom otvaranja da je ova izložba posvećena ikoni nezaobilaznom predmetu pravoslavnog svijeta, te izrazila zahvalnost Muzeju Hercegovinu za saradnju na realizaciji ove izložbe.

"Imamo pred nama izuzetnu izložbu sa posebnim sjajem u kojoj je izloženo 147 ikona otelotvorenja hrišćanske pobožnosti i ostvarenja likovne umetnosti davno utkane u istoriju Srba. Ikone grčkih slikara sakupljane od sredine 19. veka, veoma često predstavljaju vrhunska ostvarenja međunarodnog značaja", rekla je ona.

Izlozba grcke ikone2.jpg

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je novinarima će posjetioci koji u naredna dva mjeseca budu u prilici da pogledaju izložbu imaće priliku da uživaju u neprolaznoj lepoti ikona i univerzalnoj vrijednosti koju ovakvi umjetnički predmeti nose.

Izložba "Pod zlatnim i plavim nebom: ikone grčkih majstora od 15. do 19. vijeka u Narodnom muzeju Srbije" koja je organizovana u okviru manifestacije "Dučićev dan" biće otvorena u Muzeju Hercegovine do 6. juna.