Sastanak.jpg

Zanimanja kuvar i poslastičar u Trebinju su prepoznata kao deficitarna i Vlada Republike Srpske će ih podržati dodjelom stipendija učenicima ove struke, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Ona je navela da je plan upisa za narednu školsku godinu u Trebinju prihvaćen i usklađen sa školama, lokalnom zajednicom i poslodavcima.

Stojičićeva je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, rekla da je Ministarstvo prilikom pravljenja konačnog plana upisa za narednu školsku godinu uvažilo traženja postignuta dogovorom ta tri faktora koja odlučuju o tome šta je potrebno ovom gradu.

Ona je dodala da su ugostiteljstvo i turizam prepoznati kao djelatnosti u kojima je potreban kadar i udovoljeno je traženju kada je riječ o planu upisa.

Ćurić je rekao novinarima da posljednjih godina postoji praksa da se u saradnji sa srednjim školama, Privrednom komorom i lokalnom zajednicom definišu prioriteti za upisnu politiku.

On je dodao da je resorno ministarstvo to prihvatilo i naveo da se promijenila svijest o novim zanimanjima koja se trenutno traže.

"U Trebinju je trenutno plata konobara i do 1.500 KM, kuvara od 2.000 KM do 3.000 KM, što nije malo i pravi prostor đacima koji završe tu školu da imaju mogućnost zaposlenja", rekao je Ćurić.

On je naveo da će nadležno ministarstvo i lokalna zajednica izdvojiti sredstva za prekvalifikaciju kadra ako postoji potreba za tim.

Ćurić je napomenuo da Trebinje ima veliki broj manifestacija kulture i izrazio nadu da će se oblast kulture, uz podršku resornog ministarstva, podići na viši nivo.