Policija srpske.jpg

Branko V. iz Gacka, pripadnik MUP-a RS, osuđen je u Okružnom sudu Banjaluka na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne ponovi krivično djelo, kao i na novčanu kaznu od 3.000 KM zbog primanja 100 KM mita.

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko tužilaštvo RS, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

U optužnici se navodilo da je kao pripadnik MUP-a RS bio zaposlen u Policijskoj stanici Gacko, te da ga je radni kolega zamolio da pomogne njegovom poznaniku iz Vogošće čiji su radnici imali “poteškoće u pribavljanju odgovarajuće veterinarske dokumentacije” za stoku (trinaest krava) koju su kupili na stočnoj pijaci i trebali prevesti iz Gacka u Vogošću.

Dodaje se da je zatim razgovarao sa veterinarom koji mu je objasnio zašto nije moguće dobiti spornu dokumentaciju. Ipak, dodaje se u optužnici, on je u avgusta 2018. godine pustio kamion namijenjen za prevoz stoke, iako je znao da nemaju validnu dokumentaciju.

“Zatim je na samom izlazu iz Gacka, teretno vozilo pretekao službenim vozilom policije i zaustavio ga, te saopštio da ih ipak ne može pustiti dalje, a nakon što su mu ponudili da ga “počaste” sa 50 KM, kako bi ih pustio da nastave put za Vogošću, odgovorio je da je to malo, da bi potom pristao na iznos od 100 KM”, stajalo je u optužnici.

Nakon što mu je vozač predao dokumentaciju unutar koje je bilo 100 KM, uzeo je novac i pustio kamion da nesmetano nastavi put.