ducicev dan naucni skup 20231.jpg

Naučnim skupom "Poezija i poetička načela Laze Kostića" na kojem će uz učešće 21 naučnog radnika biti predstavljeno 30 naučnih radova, danas je u Trebinju počela 15. manifestacija "Dučićev dan" u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Kourednik naučnog skupa Marko Avramović iz Instituta za književnost i umetnost u Beogradu napomenuo je da je Dučićevo pjesničko djelo nastajalo na fonu koji je srpskoj poeziji dao Kostić, te da se cjelokupna srpska poezija može razumjeti, sagledavajući stvaralaštvo ova dva pjesnika.

On je izrazio je zadovoljstvo što suizdavaštvom koje ovaj institut ima sa gradom Trebinjem upotpunjuju ediciju "Poetička istraživanja".

"I ovaj zbornik o Lazi Kostiću, kao i prethodni o Milošu Crnjanskom dodatno osvetljavaju sve prethodne zbornike u ovoj ediciji", rekao je Avramović novinarima.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost i umetnost u Institutu za književnosti i umetnost u Beogradu Svetlana Šeatović rekla je da će ovaj naučni skup potvrditi koliko je Kostić temelj moderne srpske poezije 20. vijeka.

"Na naučnom skupu učestvuje 21 naučni radnik, prijavljeno je 30 naučnih radova, pa će ovo biti najveći zbornik", rekla je Šeatovićeva.

Ona je ocijenila da je Kostić imao poseban odnos prema Hercegovini, hercegovačkom ustanku i statusu Srba u BiH od Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je najavio da će dolazak Austrougarske na ove prostore biti okupacija, a zatim i aneksija.

"Jovan Dučić, Laza Kostić i Miloš Crnjanski su pesnici koji su bili i diplomate. Crnjanski je bio pesnik najnižeg ranga diplomate, ali Dučić je bio pesnik diplomata visokog ranga, bio je prvi ambasador u Kraljevini Jugoslaviji. Laza Kostić je imao posebno mesto u Kraljevini Srbiji, ali i jednog i drugog povezuje veza sa maticom Srbijom, koja treba da bude spona koja će povezati srpski narod u 19. i početkom 20. veka koji je bio rasut", rekla je Šeatovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je ovaj naučni skup najveći do sada, te da je održan u i periodu epidemije virusa korona u onlajn formatu.

"Smatramo da je ovo veliko za Trebinje i Dučića da nastavimo sve ono što se radilo u prethodnom periodu. Potrebno je da i mi danas ostavimo djela iza nas kao što su i prethodnici ostavljali u nekom veoma teškom vremenu", rekao je Ćurić.

ducicev dan naucni skup 20232.jpg

U okviru manifestacije "Dučićev dan" večeras će od 19.00 časova u Muzeju Hercegovine biti održana promocija Zbornika "Mir, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog", a u 20.00 časova biće otvorena izložba "Pod zlatnim i plavim nebom: ikone grčkih majstora od 15. do 19. vijeka u Narodnom muzeju Srbije".

Na Blagovijesti sutra u Hercegovačkoj Gračanici od 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.30 časova u velikoj sali Skupštine grada planiran je nastavak naučnog skupa "Poezija i poetička načela Laze Kostića".

Istog dana od 18.30 časova u Muzeju Hercegovine biće održana promocija kolektivne monografije SANU "Jovan Dučić - pesnik i diplomata".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena laureatu Dučićeve nagrade - Rajku Petrovu Nogu, biće održana u Kulturnom centru Trebinje od 20.00 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U subotu, 8. aprila, u Muzeju Hercegovine od 19.00 časova biće održana revija narodnih nošnji iz fundusa GKUD "Alat- Svislajon", uz stručnu pratnju etnologa.

Pokrovitelj manifestacije "Dučićev dan" je grad Trebinje.