mostar.jpg

Šest ulica u Mostaru koje su nazvane po ustaškim zlikovcima iz Drugog svjetskog rata i dalje nisu preimenovane, iako je glasovima većine odbornika Gradskog vijeća to naloženo da se uradi još sredinom prošle godine.

Iako su u julu 2022. odluku mostarskog Gradskog vijeća o promjeni naziva ulica koje su imenovane po Miletu Budaku, Rafalu Bobanu, Juri Francetiću, Đuri Spuževiću, Vokiću i Lorkoviću, te Ivi Zeleniki, pozdravili Kristijan Šmit, ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH, šef Delegacije EU Johan Satler, kao i predstavnici jevrejske zajednice i antifašističkih udruženja, skoro godinu dana kasnije sve je ostalo kao i prije.

Predsjednik Koordinacije mostarskih Srba, Dušan Golo, za Srpskainfo kaže da nije pretjerano iznenađen time što šest ulica u Mostaru, među kojima i one u strogom centru tog grada, i dalje nose stare nazive.

– Kao što sam pričao da nisam optimista da će se nešto promijeniti još u vrijeme kad je Gradsko vijeće donijelo odluku o preimenovanju tih ulica, tako mislim i danas. Već duže od 15 godina postoje razne inicijative da se imena tih ulica mijenjaju, ali je na tome svaki put i ostalo. Ulica u kojoj se nalaze prostorije Koordinacije mostarskih Srba i dalje nosi ime Mile Budaka – kaže Golo.

Podsjećamo, odlukom Gradskog vijeća u Mostaru iz jula prošle godine odlučeno je da se ulica Mile Budaka preimenuje u Šantićevu ulica, ulica Vokića i Lorkovića trebalo je da promijeni ime u ulicu Tina Ujevića, ulica viteza Rafaela Bobana u ulicu fra Ljudevita Laste, ulica župana Đure Spuževića u ulicu Ice Voljevice, ulica Jure Francetića u Humsku, a ulica tabornika Ive Zelenike u Ulicu Ciglana.