Ljetovaliste.jpg

Građani Srbije u posljednje tri godine masovno kupuju vikendice u manjim mjestima, jer su nekretnine u gradovima sve skuplje. Zato ne iznenađuje ni informacija da se sve češće odlučuju da ušteđevinu ulažu u nekretnine u inostranstvu, poput Grčke, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Španije, Turske.

U posljednjih nekoliko godina kupili su na hiljade nekretnina u Grčkoj, a omiljene destinacije su im one u kojima su ranije ljetovali.

U agencijama za nekretnine kažu da nema preciznih podataka o tome koliko je stanova i apartmana prodato, ali naglašavaju da je interesovanje sve veće. Samo prošle godine građani Srbije su bili u vrhu liste stranih državljana koji su kupili nekretnine u Grčkoj.

"Bez obzira na to što su nekretnine poskupele u poslednje tri godine u Solunu, i dalje može da se kupi stan od 50 kvadratnih metara za 50.000 evra. Najveća potražnja naših građana su za nekretninama blizu mora. Nekretnine u Grčkoj se ne prodaju po metrima kvadratnim, kao što je u Srbiji, već u zavisnosti koliko je stara zgrada, koliko je udaljena od mora, spratnost, da li je potrebno renoviranje ili ne", kaže Milka Savić, iz agencije za nekretnine "Liberty Real Estete" u Solunu.

"Došli smo do toga da za neki iznos od 70.000, 80.000 i 100.000 evra ne možete baš da kupite stan u nekim većim gradovima. Zato su ljudi odlučili da gledaju zemlje u okruženju. Kada gledamo Trst – nije toliko destinacija gde ćete da provodite odmor, on je više za nekretninu koju ćete da kupite kao investiciju", dodaje Nikola Đogatović iz Agencije za nekretnine "Novaston", Beograd.

Vlasništvo nad nekretninom u stranoj zemlji moguće je na osnovu bilateralnih sporazuma koje je Srbija potpisala sa gotovo 70 država.

"Sredstva koja se transferišu iz jedne u drugu državu ne mogu biti i ne smiju biti sredstva koja podliježu bilo kakvim proverama, odnosno sumnjama recimo na pranje novca koje proizlazi od terorizma, organizovanog kriminala", ističe Ivan Simić iz advokatske kancelarije "Simić".

Turska, takođe, spada u destinacije gdje su cijene pristupačnije. Na oglasima se mogu pronaći jednosobni stanovi pored mora, sa garantovanom boravišnom dozvolom i cijenom od samo 49.000 evra. To može biti idealno mjesto za ljetovanje, ali i prilika za prihod od izdavanja.