zoran knezevic SANU.jpg

Novi predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti je Zoran Knežević, ishod je današnjeg glasanja u SANU.

Nakon osmogodišnjeg mandata Vladimira S. Kostića na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti, u „vrućoj stolici“ naći će se Zoran Knežević. Akademik je 23. po redu u predsjedničkoj stolici SANU, od kad je ova institucija osnovana 1841. godine. Na ovom mjestu bili su, podsjetimo, velikani kakvi su, između ostalih, Josif Pančić, Jovan Ristić, Sima Lozanić, Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Velibor Grigorić, Dejan Medaković…

Izborna komisija je konstatovala da Akademija ima 93 redovnih članova i 31 dopisnog člana, a 114 je glasalo, saopštila je predsjednik Izborne komisije Jasmina Grković Mejdžor. Svetislav Bozić dobio je 33 glasa, a Zoran Knežević 75. Bilo je nevažećih šest.

Akademik Zoran Knežević rođen je 1949. u Osijeku. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tijela. Spada u red najvećih poznavalaca malih tijela u svijetu.

Od 1973. godine obavlja niz različitih istaknutih funkcija u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Direktor Opservatorije bio je od 2002. do 2014. godine. Za dopisnog člana SANU je 2009. godine, a za redovnog 2015. Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija, a na prijedlog italijanskih astronoma asteroid „3900 Knežević“ nazvan je po njemu.