Milo djukanovic jakov milatovic1.jpg

Kroz istoriju, predsjednički kandidati koristili su različite vrste "oružja" kako bi pobijedili ili raskrinkali svog protivnika u trci za šefa države. Neki kandidati, posebno ako osjete trzaje mogućeg gubitka fotelje, nisu skloni da biraju riječi i sredstva u svojoj borbi. Sa pristalicama je lako, ali manje pristrasni birači obraćaju više pažnje na medijske momente, posebno kada se izbori bliže. Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, izgleda kao da je dugogodišnji vladar Milo Đukanović pokrenuo prljavu kampanju usmjerenu na svog protivnika - Jakova Milatovića, zbog koje su reagovale i neke nevladine organizacije (NVO).

Strah i interes

Prike nekoliko dana, na svojoj predizbornoj tribini, Đukanović je kazao da Milatović nastupa sa platforme „velike Srbije“, „što je svakome ko zagrebe malo ispod površine potpuno jasno“.

Nazvao je „agonijom crnogorskog društva“ period posljednje dvije i po godine, kada je njegova Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju.

Zagonetno, kazao je kako Milatović radi po zadatku „onih koji ne žele evropsku Crnu Goru“, ali, kako god bilo „kritično stanje“, Đukanović uvjereno kaže da vjeruje u pamet crnogorskog naroda.

Nekoliko dana kasnije, optužio je Milatovića da je dio parlametnarne većine iz perioda poslije 30. avgusta 2020. godine, „za koju se zna da je klero-nacionalistička i koja je dovela do toga da se Crna Gora više bavi dogmama srednjeg vijeka nego izazovima koji su pred njom u budućnosti“.

„To je bilo vrijeme u kom su vlade formirane u vjerskim objektima, vrijeme kada su se iz vjersko-političkih pobuda odbijale donacije vakcina, potrebne da bi se zaštitili životi ljudi“, objasnio je Đukanović.

„Ping-pong“

U jeku predizborne kampanje u Crnoj Gori, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj javno je kazao da punu podršku pruža Milatoviću, jer je, kako je naglasio, najvažnije da Milo Đukanović ode s vlasti.

„On je relativno nov čovjek u polici, veoma mlad, ali sve je bolje od Đukanovića. Milatović je obrazovan čovjek i korektan prema ostalim strankama“, kazao je lider radikala.

Milo djukanovic jakov milatovic3.jpg

Šešeljevu izjavu DPS je spremno dočekao i optužio Milatovića da je „Šešeljev kandidat“. Optužba je odmah dobila i odgovor. Iz Milatovićevog pokreta „Evropa sad“, saopšteno je da on nema nikakve veze sa Šešeljem, već da su Đukanović i Šešelj „stari drugari“.

„Šešelj je prisustvovao Đukanovićevoj inauguraciji 1998. godine, kada je budući predsjednik Jakov Milatović imao svega 10 godina. Upravo zbog nepostojanja bilo kakve veze između Šešelja i Milatovića, navodna podrška koja ima za cilj da odvuče pažnju određenog dijela birača je suštinski podrška Milu Đukanoviću, njegovom starom ratnom drugu“, naveo je tada pokret.

Šešeljevu podršku, Milatović je nazvao „ping-pongom između određenih ljudi“.

Eskalacija

Obično se primjedbe predsjedničnih kandidata tiču domaćih i regionalih problema, ti napadi mogu da postanu i lični, a nekad i fizički.

Početkom marta, Milatović je napadnut u Cetinju, pa se u cijelu kampanju umiješalo i tužilaštvo i policija kako bi ispitalo da li je počinjeno krivično ili prekršajno djelo.

Naime, grupa građana okupila se ispred zgrade u kom je bila zakazana Milatovićeva konvencija. Okupljeni su ga najprije izviždali i vrijeđali, a onda i napali.

Milo djukanovic jakov milatovic4.jpg

Milatović je ocijenio da je Đukanović organizovao taj napad, jer je osjetio miris gubitka koji mu se sprema.

„Taj čovjek je u nedostatku argumenata organizovao fizički napad na mene. Nadam se da će u narednih 15 dana policija i službe bezbjednosti uspjeti da održe situaciju pod kontrolom“, poručio je on.

Ubrzo je stigla reakcija – ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore najavilo je da će uraditi procjenu bezbjednosti predsjedničkog kandidata Jakov Milatovića.

Ta odluka kabineta premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, biće privremena sve dok Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću priketi opasnost.

Ko ima nadu, ima sve

Milo djukanovic jakov milatovic2.jpg

Uprkos ugroženoj bezbjednosti, Milatović ne odustaje od predsjedničke igre.

„Pokušao je da me zastraši i etiketira. Što više plaši ljude i crta mete protivnicima, to mu ljudi manje vjeruju“, rekao je Milatović.

„Da je htio, Đukanović bi nas uveo u EU. Da su umjeli i htjeli, ekonomija bi cvjetala, ne bi cvjetao kriminal. Zbog Jakova Milatovića nije otišao niko, a zbog Đukanovića je otišla većina“.

Poručio je da lider DPS-a ne može da zaustavi slobodne građane Crne Gore da zemlja bude istrgnuta iz njegovih ruku i zauvijek trasirana na put pravde, jednakosti i pomirenja.

Reakcije iz NVO

Zbog izrazito negativne kampanje koja se vodi protiv Milatovića, reagovao je i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da isprati slučaj.

„Pozivamo ASK da sa dužnom pažnjom isprati ovu pojavu, jer je i ovo kampanja koju neko plaća. Pozivamo još jednom kandidate da javno osude ovaj vid nedemokratske kampanje, a sve ‘aktere’ da se uzdrže od anonimnih podmetanja i da imaju hrabrosti da imenom i prezimenom stanu iza svojih stavova“, naveli su iz CDT-a.