Sporazum tb.jpg

U Gradskoj upravi danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između GIZ-a BiH i predstavnika šest turističkih destinacija - Grada Trebinja, Šamca, Konjica, Bosanske Krupe, Nacionalnog parka Kozara i Spomenika prirode Skakavac, u okviru projekta "Budućnost održivog turizma u BiH počinje sada“, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.

Projekat je vrijedan 13,7 miliona evra, a ovih šest destinacija ušle su u izbor TOP 100 za sertifikovanje zelenih destinacija u BiH.

Vesna Grković, programski menadžer u delegaciji EU u BiH kaže da je ovaj događaj organizovan u okviru EU4BusinessRecovery projekta koji je finansirala Evropska unija i Vlada Njemačke i nastao je kao pomoć BiH za prevazilaženje posljedica kovid krize.

„Projekat se provodi već određeni niz godina, a podrazumjeva pomoć sektoru turizma. Osam destinacija, lokacija u BiH je dobilo bespovratna sredstva za finansiranje turističkih projekata, od kojih se šest opredijelilo za sertifikacijom zelenih destinacija. Potpisivanje memoranduma je rezultat želje ovih lokalnih zajednica, gdje će se kroz konsultantsku pomoć partnera projekta GIZ-a i Green Visions dobiti sertifikat, kako bi svojim lokalnim zajednicama mogli da pruže ekonomski benefit“, navela je Grković.

Tijeri Žubert, predstavnik "Green visions" rekao je da ova organizacija radi sa odabranim destinacijama kako bi prošli kroz cijeli proces sertifikacije.

„Formiraćemo onlajn centar za obuku koji će biti dostupan svima koji žele da budu uključeni u projekat održivog turizma, a radiće se i na proširenju ove ideje. Moram da naglasim da je grad Trebinje primjer dobre prakse kad je riječ o destinacijama sa održivim turizmom“, istakao je Žubert.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, kaže da je potpisivanje memoranduma važno da bi se razmijenila iskustva te da je potrebno uložiti više napora za još bolje rezultate.

"Nastojaćemo da u narednom periodu opravdamo ukazano povjerenje, jer bili smo presrećni kad smo izabrani među 100 destinacija, kao i kad smo ostvarili prvo mjesto sa projektom 'Hercegovačka kuća'“, rekao je Ćurić.

On je dodao da očekuju dobar plasman zajedno sa svim učesnicima u budućnosti te da su spremni da podijele iskustvo grada kad je riječ o održivom turizmu.

Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe je izrazio zahvalnost što je njegova lokalna zajednica dio ovog projekta i istakao da će bespovratna sredstva utrošiti kako bi na najbolji način predstavili resurse koje imaju u svom gradu.

„Naša vizija je odavno da Bosanska Krupa bude grad u koji se dolazi, a ne grad kroz koji se prolazi“, naveo je Halitović.

Potpisivanju Memoranduma prethodilo je predstavljanje destinacija i panel o održivom turizmu.