kontrola-brzine.jpg

Postavljanje radara i evidentiranje prekoračenja brzine smanjilo je, za gotovo 50 odsto, broj saobraćajnih nezgoda u prošloj godini u odnosu na prethodnu.

MUP i dalje vozače poziva na oprez, jer samo poštovanje saobraćajnih pravila, može spasiti od kobnih posljedica.

Zoran Vulin imao je 26 godina, tek je osnovao porodicu, postao otac, i sa brojnim planovima za budućnost. Međutim u nekoliko sekundi, sve se promijenilo.

Saobraćajna nezgoda koju je doživio 1998. godine promijenila mu je život iz korijena. Izbjegavajući vozilo ispred sebe, Zoran je automobilom sletio sa ceste.

Brza vožnja ili alkohol glavni su uzročnici saobraćajnih nezgoda. U prošloj godini, stotinu lica, na putevima Srpske smrtno je stradalo u saobraćajnim nezgodama.

- Kad su u pitanju uzroci saobraćajnih nezgoda, svih saobraćajnih nezgoda, na prvom mjestu je još uvijek brzina kretanja. Ovo je u daleko manjem procentu nego ranijih godina, što je svakako rezultat postavljanja niza stacionarnih radara, ali i kontrole vozača u pogledu brzine i presretačima i mobilnim radarima - izjavio je zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Osim prekoračenja brzine, stacionarni radari koji su postavljeni na raskrsnicama evidentiraju i prolazak na crveno svjetlo.

- Na teritoriji Republike Srpske ukupno je postavljeno 56 stacionarnih radarskih sistema za evidentiranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja - radara, a u toku 2023. godine planirano je postavljanje još 44 stacionarna sistema - ističu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Radarski sistemi dali su rezultate, potvrdila je i statistika - broj saobraćajnih nezgoda u prošloj godini manji je u odnosu na prethodne godine.

Njihovo postavljanje daje rezultate, saglasan je i sagovornik sa početka naše priče.

- Ja mislim da sve te stvari mogu i preventivno da utiču. Ako ljudi znaju da na ulicama postoje kamere koje će da ih snime, ako voze prebrzo, možda će da smanje brzinu i samim tim će da budu obazriviji i pažljiviji vozači - rekao je Zoran Vujin.

Stručnjaci kažu da su kamere natjerale vozače da svoje automobile registruju na vrijeme.

U 2022. godini izdato je skoro 1.600 prekršajnih naloga manje za neregistrovana vozila, za razliku od prethodne godine.