susreti gimnazija 20231.jpg

U Skoplju su održani 6. Susreti gimnazija Evrope, na kome su učestvovali i učenici Gimnazije "Jovan Dučić": Marko Mirdinja, Marija Gurović i Vojislav Elez sa profesorom Jelenom Kosić.

Nakon tri godine pauze, zbog pandemije virusa korona, domaćin ovogodišnjih susreta bila je gimnazija "Orce Nikolov", dok je tema susreta bila "Vršnjačko nasilje".

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Mišo Pešić istakao je da su u ovoj ustanovi sproveli istraživanje među učenicima i profesorima o zastupljenosti vršnjačkog nasilja.

"Obrađene rezultate istraživanja prezentovali su u Skoplju ostalim evropskim školama iz okruženja: 'Nikola Tesla' iz Budimpešte, 'Dositej Obradović' iz Temišvara, 'Škofja Loka' iz istoimenog mjesta u Sloveniji, Gimnazija "Gnjilane" sa Kosova i Metohije, Zemunska gimnazija iz Beograda koja je, takođe, i generalni koordinator cijelog projekta i domaćin Gimnazija "Orce Nikolov" iz Skoplja. Svi učenici su imali zadatak da spreme prezentaciju države, grada i škole iz kojih dolaze što su učenici sa zadovoljstvom i odradili. Na učenike i profesore iz ostalih škola ostavili su snažan utisak i u njima izazvali želju da što prije dođu i posjete trebinjsku Gimnaziju i naš grad", naveo je Pešić.

susreti gimnazija 20233.jpg

Osim prezentacija, učenici su učestvovali i na radionicama na temu vršnjačkog nasilja gdje su sa drugarima iz ostalih škola razmjenivalji stavove, mišljenja i iskustva na ovu temu. Ove male obaveze pratili su, naravno, druženje, smijeh i sklapanje novih prijateljstava. Osim obilaska, i upoznavanja sa Skopljem, imali su, takođe, i jednodnevni izlet u Ohrid gdje su uživali u suncu i mediteranskom duhu na Ohridskom jezeru.

susreti gimnazija 20232.jpg