knjige vladike atanasija.jpg

Narodna biblioteka Trebinje, u saradnji sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom i uz blagoslov episkopa Dimitrija, počela je važan projekat kataloške obrade knjižne građe iz privatne biblioteke upokojenog vladike Atanasija Jevtića, koju je decenijama sakupljao i čuvao.

Riječ je o blizu 17.000 knjiga koje se nalaze u manastiru Tvrdoš, a koje će kataloški obraditi bibliotekari Narodne biblioteke, čime će ova građa od neprocjenjive vrijednosti biti sistematizovana.

"Knjige su napisane na nekoliko jezika, uglavnom na grčkom, srpskom, engleskom i francuskom. Sve su vezane za teologiju i religiju, a veliki broj njih je sa posvetom. Na oko 12.000 knjiga se nalaze vladikine zabilješke na marginama, napisani komentari, po čemu se vidi da su intenzivno korišćene, što pokazuje fantastičnu erudiju i znanje vladike Atanasija", naveli su iz Narodne biblioteke.

Bibliotekari su već jedan broj knjiga donijeli u trebinjsku biblioteku, koje će, nakon kataloške obrade (unos u elektronski katalog COBISS), biti vraćene u manastir Tvrdoš.

U trebinjskoj biblioteci ističu da im je velika čast što su dobili povjerenje da obrađuju ovako vrijedne knjige, te da je posebno zadovoljstvo što imaju priliku da „zavire” u to blago koje čuva lična biblioteka vladike Atanasija.