in memoriam.jpg

Dugogodišnji urednik Novinske agencije Republike Srpske - Srna u penziji Miroslav Kurtović preminuo je u Beogradu u 78. godini.

Kurtović je bio jedan od novinara koji su od samog početka učestvovali u radu Srne, kada je formirana na Palama u aprilu 1992. godine. Prije rata radio je kao noćni urednik u sarajevskom "Oslobođenju", a u Srni kao prvi tehnički urednik bio je začetnik i Srninog fono-servisa. Bio je i zamjenik glavnog i odgovornog urednika Srne, urednik u fono-servisu, kao i šef Dopisništva Srne u Beogradu.

Kurtović, koji je bio i speleolog, učestvovao je u izvlačenju kostiju Srba nastradalih u Drugom svjetskom ratu iz hercegovačkih jama, odnosno iz jame u Livanjskom polju, gdje su pronađene 203 lobanje.

Kurtović je sa svojim Speleološkim klubom "Zelena brda", nosilac Ordena Svetog Save Prvog reda, koji mu je dodijelio tadašnji srpski patrijarh Pavle 1990. godine za zasluge učinjene prilikom vađenja posmrtnih ostataka srpskih mučenika iz jame "Vidonja" i brojnih hercegovačkih jama.

Učestvovao je i u istraživanju pećine "Orlovača" kod Pala, koja je postala turistička atrakcija. Rođen je u Začuli kod Trebinja 26. maja 1945. godine.

Osnovnu i Mašinsku tehničku školu završio u Trebinju, studirao Mašinski fakultet u Sarajevu. Miroslav Kurtović biće sahranjen u njegovoj rodnoj Hercegovini, a datum i vrijeme biće naknadno saopšteni.