hipersonicna raketa.jpg

Međunarodni krivični sud (ICC) izrazio je zabrinutost zbog “prijetnji” Rusije koje su uslijedile nakon izdavanja naloga za hapšenje predsjednika Vladimira Putina.

Saopštenje Međunarodnog krivičnog suda izdato je nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio da će sud za ratne zločine u Hagu pogoditi hipersoničnim raketama i nakon što je najviše istražno tijelo Rusije otvorilo krivični predmet protiv tužilaca ICC-ja Karima Khana, kao i sudija koji su izdali nalog za Putinovo hapšenje.

Medvedev je u ponedjeljak rekao: “Nije nemoguće zamisliti hipersoničnu raketu ispaljenu s ruskog broda iz Sjevernog mora na zgradu suda u Haagu.”

“Svi hodamo pod Bogom i raketama… Pažljivo gledajte u nebo”, dodao je.

Nalog za hapšenje Putina, koji je Međunarodni krivični sud izdao u petak, optužuje Putina za nezakonitu deportaciju na hiljade ukrajinske djece, što predstavlja ratni zločin.

Ovaj zakonski potez obavezaće 123 članice suda da uhapse Putina ukoliko kroči na njihov teritoriju i izruče ga Hagu.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, iako je Kijev sudu dao nadležnost za procesuiranje zločina počinjenih na njenom teritoriju. Tribunal takođe nema vlastite policijske snage te se, kada je riječ o hapšenjima, oslanja na države članice.

Međunarodni krivični sud je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, ruskog komesara za prava djece.