Luka petrovic.jpg

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da je Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023" prilika za regionalnu razmjenu iskustava, znanja, te kreiranje zajedničkih planova i vizije razvoja energetskog sektora, kako bi se iskoristio potencijal u ovoj oblasti.

Petrović je istakao značaj učešća prijatelja i kolega iz energetskog sektora Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Kine, Mađarske, te Crne Gore.

"Zajedno možemo biti stabilniji profitabilniji organizovaniji i nadasve prijatelji", rekao je Petrović, obraćajući se gostima i učesnicima na otvaranju Samita u Trebinju.

On smatra da je krajnje vrijeme da se kreira kvalitetnija i sadržajnija međusobna komunikacija, kako bi se povećala energetska nezavisnost i stabilnost u regionu.

Petrović je naveo i da je planom investicija i razvoja u "Elektroprivredi Republike Srpske" u periodu od 2019. do 2029. godine planirano da se izgradi i pusti 1.000 megavata energetskih objekata u rad, čiji će pogon biti voda, vjetar, sunce i gas.

"Trenutno je ugovoreno 468 megavata za `Elektroprivredu Srpske`, kao nosioca planiranih aktivnosti, a u fazi pripreme je još 159 megavata, što čini 627 megavata za samo tri i po godine", istakao je Petrović.

On je napomenuo da su potencijali mnogo veći, ali da to ostaje budućim generacijama da to iskoriste.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvuju i predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i gradski čelnici, privrednici, investitori.

Na skupu će se obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Nakon otvaranja samita, uslijediće plenarna sesija "Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju - uloga EU", a potom devet panela tokom tri dana trajanja samita, do petka, 24. marta, kada se ovaj skup završava.

Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023" održava se u Trebinju pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana", u organizaciji "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "SET Trebinje".

Pokrovitelji Samita su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.