trebinje grad 2.jpg

U Trebinju će u narednom periodu biti otvoreno odjeljenje Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ iz Novog Sada, što će omogućiti da brojni studenti iz Hercegovine i regiona studije završavaju u našem gradu, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

Ćurić je istakao da je već postignut dogovor za Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj Srpske oko otvaranja ovog fakulteta u Trebinju, a da će u cijeli projekat biti uključen i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

"Imali smo nekoliko sastanaka u Novom Sadu i Banjaluci. Postigli smo određene dogovore i krećemo ka ostvarivanju ove ideje. Ovo će omogućiti ostanak i dolazak novih studenata u naš grada", poručio je Ćurić.

On je istakao i da će otvaranje ovog fakulteta doprinijeti otvaranju novih IT firmi u Trebinju.

"Imali smo već nekoliko zahtjeva za otvaranje IT firmi u Trebinju, ali nažalost nismo imali dovoljno kadrova za njihove potrebe. Otvaranjem ovog fakulteta biće riješen i taj problem", kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, sa rukovodstvom Srpske dogovoreno je i da se nastavi za projektima izgradnje zapadne i velike obilaznice oko Trebinja, ali i da se u skorijem periodu počne sa projektom odvodnje vode iz Mokrog polja kod Trebinja.

"To će omogućiti nove poljoprivredne površine koje neće biti pod vodom, to jeste tokom određenih perioda godine neće plaviti. To je veliki i veoma važan projekat za naš grad", naveo je Ćurić.