Lukac stanivukovic.jpg

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač oslobođen je krivice za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, a sadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, dok je za krivično djelo tjelesna povreda proglašen krivim za šta je dobio novčanu kaznu od 300 KM.

 

Presuda je izrečena u banjalučkom Osnovnom sudu, a na izricanju se nisu pojavili ni Lukač ni Stanivuković.

Sudija Osnovnog suda Zoran Milojica rekao je da je optuženi dužan da plati sudske troškove od 200KM.

- Optuženi je takođe, od dana pravosnažnosti presude, dužan platiti i 800KM za vještačenje- rekao je Milojica, a Okružni javni tužilac Sanja Guzina najavila je žalbu.

Optužnica je Lukača teretila da je 23. decembra 2019. godine, u vrijeme kada je bio ministar unutrašnjih poslova, za vrijeme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske,  uputio Stanivukoviću ozbiljnu prijetnju.

- To je učinio na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: „I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“ što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim život - navodi se u optužnici.

Dodaje  se da je potom više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao,  uputio mu je riječi: “Još jednom, još jednom majmune“.

- Nakon toga  je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, i na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.