Hristos se rodi intervjui amfilohije.jpg

U Kulturnom centru održana je promocija knjige Perice Đakovića „Hristos se rodi: Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem (Radovićem)“ u izdanju Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori“.

Kao što je nedavno u decembru prošle godine na promociji knjige "Morački Jasnovidac" obećao Perica Đaković tako je i bilo, jer je knjiga "Hristos se rodi" izašla uoči Božića na dan kada je i rođen mitropolit Amfilohije i zato i knjiga nosi ovaj naslov.

Prema riječima Perice Đakovića, sa mitropolitom je bilo lako razgovarati jer je bio običan čovjek, ali novinar se spremao dubiozno za razgovor sa jednim od najvećih intelektuaca hrišćanstva i nikada mu nije davao pitanja unaprijed. Teme su bile različite od političkih i društvenih do teoloških.

"Često sam znao da sanjam moje intervjue sa njim dva-tri dana ranije i prolazio mi je cijeli film kroz glavu, šta ću ga pitati, šta će on reći i komplet intervju sam imao spremljen u snu. Meni je to bio veliki dar i blagoslov da vas primi jedan čovjek takvog intelekta i da vam da šansu da sa njim razgovarate. Ovo je kruna mog četrdesetogodišnjeg rada u novinarstvu, kad imate čast da završite sa ovakve dvije knjige intervjua, jer smo tražili da budu autentične onako kako je govorio. U ovoj knjizi je 95 odsto mitropolit Amfilohije, a ostatak su moja pitanja i fus note koje su jake i one mogu biti knjiga za sebe", rekao je Đaković.

Đaković je u prvoj knjizi imao pet intervjua, a ukupno je imao oko 20 velikih intervjua sa mitropolitom Amfilohijem.

"Kako vrijeme prolazi tek više spoznajemo šta je on bio i ko je on bio. U ovoj knjizi su intervjui od 2014. do 2019. godine, a u 2020. godini smo uzeli njegovu Božićnu poslanicu. Ima šest kompletnih intervjua. Mitropolit Amfilohije vas je u razgovoru plijenio, izuzetan um, intelekt koji je nagovijestio dešavanja u Ukrajini i o tome mi je 2017. godine pričao. Jednom riječju: to je bila gromada od čovjeka. Dobijam poruke ljudi koji su pročitali knjigu i oni kažu da se knjiga čita vrlo lako, izuzetno brzo, da se ima puno toga naučiti i saznati od mitropolita Amfilohija. On je ovdje kao običan čovjek, jer nakon petnaest minuta kad započne intervju on zaboravi da se snima i on priča. Vi ne znate gdje će vas priča povesti, jer krenete u jednu, a on povuče u drugu stranu", iskren je Đaković.

Protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar mitropolita Amfilohija, naglasio je da je ovo dragocjena knjiga jer svi koji je pročitaju vidjeće da je u ovim intervjuima mitropolit Amfilohije pričao u teškom turbulentnom vremenu u Crnoj Gori.

"Mitropolit, onakav kakav ga je Bog dao, uvijek je bio glasnogovornik i te teme je divno obrađivao i čitaoci će vidjeti da je on bio jedan prorok svog vremena i neke stvari unaprijed sagledao i vidio. Zato je onako glasno govorio i mnogi su se zbog toga ljutili. Preporučujem svima knjigu jer imaju šta da čuju, pročitaju i drugačije je kada slušaju i kada čitaju. Mitropolit je bio čovjek i od stasa i od glasa, u duhovnom i svakom smislu, čovjek koji je znao šta radi i koji se uvijek brinuo o drugima. Ono što je govorio, govorio je za dobrobit čitavog srpskog i pravoslavnog naroda. Čovjek izuzetne širine i velikog Božijeg dara i njegova riječ se daleko čula i čuje", poručio je Jovanović.

O knjizi "Hristos se rodi" govorili su još advokat Zoran Lazarević i dr Savo Niković, moderator je bio novinar Ratomir Mijanović, a u programu je učestvovao guslar Lazar Ambulija.

Predstavljanje knjige "Hristos se rodi", po blagoslovu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, organizovao je Kulturni centar Trebinje.