Evro.jpg

Evropska centralna banka (ECB) danas ponovo zasjeda i odlučuje o promjeni tri ključne kamatne stope. Prema ranijim najavama predsednika ove finansijske institucije Kristin Lagard, one će najvjerovatnije još jednom biti podignute za 50 baznih poenta, odnosno za 0,5 odsto, a u cilju daljeg obuzdavanja inflacije u Evropskoj uniji. Iako Srbija (BiH) nije u EU, sve odluke ECB i te kako utiču i na naše građane, budući da će, zbog porasta kamatnih stopa, neizbježno skočiti i euribor – kamata od koje zavisi visina rate svih onih koji imaju kredit u evrima, a to su najčešće korisnici stambenih kredita.

Ipak, iako će kamate porasti danas, rate korisnika kredita u evrima neće skočiti odmah. Euribor kao kamata ima nekoliko vrijednosti, ali su za korisnike kredita ključni tromjesečni i šestomjesečni. Prema tome, konkretan datum usklađivanja visine rate zavisi od ugovora koje građani imaju sa svojim bankama. Nekima se rata mijenja četiri puta godišnje, a nekima dva.

Onima koji su vezani za tromjesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomjesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra.

Prema tome, današnji rast kamata, a posljedično i euribora, najprije će osjetiti oni kojima promjena rate sljeduje krajem mjeseca.

Trenutne vrijednosti euribora

Prema najsvježijim podacima Evropske centralne banke u trenutku pisanja ovog teksta, vrijednosti euribora bile su sljedeće:

– nedjeljni euribor: 2,317 %

– mjesečni euribor: 2,601 %

– tromjesečni euribor: 2,753 %

– šestomjesečni euribor: 3,035 %

– godišnji euribor: 3,509 %

Kada će korisnici kredita moći da odahnu?

Kako su nedavno istakli stručnjaci, pad euribora je izvjestan, ali se on može očekivati tek kada se inflacija u Evropi spusti na tri odsto. Prema zvaničnim podacima, ona je u februaru bila na nivou od 8,5 odsto. Prema tome, ne čudi što će Evropska centralna banka još jednom podići ključne kamatne stope.

Kako je nedavno za Novu objasnio generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, iako je inflacija u EU krenula nadole, ECB mora da nastavi da se drži restriktivne monetarne politike i da nastavi da „steže kaiš“.

„To je kao kad ste bolesni – imate temperaturu 38, pa je lijekovima spustite na 37,5, ali nećete prestati da ih pijete dok ne budete potpuno zdravi“, rekao je Vasić.

Kako je objasnio, iako optimizam postoji, na niže rate kredita će građani morati još malo da sačekaju, budući da se pad euribora očekuje tek u drugoj polovini 2024. godine.