Film lora3.jpg

U bioskopskoj sali Kulturnog centra premijerno je prikazan dokumentarni film “Zlo proljeće ’92”, koji svjedoči o monstruoznom zločinu u splitskom logoru Lora nad zarobljenim pripadnicima JNA iz Crne Gore u aprilu i maju 1992. godine te je predstavljena spomen-knjiga “Zadnja linija odbrane” sa biografijama 320 poginulih vojnika iz Crne Gore.

Film u 100 minuta sažima sudbine logoraša nikšićko-šavničkog i barskg kraja u vojno istražnom zatvoru Lora u Splitu.

Predsjednik "Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore" Radan Nikolić je istakao da je "Lora " imala status sabirnog centra.

"Mi smo zajedno sa RTV Nikšić napravili dokumentarac, serijal od pet epizoda koje traju po sat vremena, a nakon toga i film. Snimanje je trajalo devet mjesec i nakon nekoliko decenija ćutanja nadležnih institucija film je pokrenuo pitanje odgovornih za ratne zločine. Ovaj film je od javnog interesa i pokrenut je veliki korak ka pravdi za žrtve ratnog zločina, jer je film u cjelini, potresno i upozoravajuće svjedočenje o zločinu bez kazne, o čemu teško da će moći više da ćute Vlada i Skupština Crne Gore, a naročito ne Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je potpisala takav sporazum da neće goniti počinitelje zločina nad građanima Crne Gore, dok se podižu ploče gdje niko nije ubijen kao u Morinju.

Film lora2.jpg

"Tako imamo da su takozvani svi zločini koji su optuženi u atmosferi linča nad licima iz Hrvatske procesuirani i donesene pravosnažne odluke, a nijedan zločin nad pripadnikom JNA nije procesuiran. To je očita diskriminacija populacije boraca iz 90-ih godina koju je zvanično utvrdio zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore. U filmu su svjedočenja i trebinjskih logoraša koji su bili u Lori zajedno sa vojnicima iz Crne Gore, a među njima je i Vukan Kovač predsjednik 'Udruženja logoraša regije Trebinje'", naveo je Nikolić.

Lora je trajala od marta 1992. do 1997. godine. Ono što je urađeno sa zvaničnom presudom, koja je donesena prije četiri godine, jeste da je suđeno samo za jedan vremenski period - od aprila do avgusta 1992. godine.

"Gdje god se nalazimo mi uvijek spominjemo nesrećne ljude koji su zvjerski ubijeni ili mučeni u zatvorskim ćelijama", rekao je Kovač.

Spomen knjiga "Zadnja linija odbrane" se dopunjava sa filmom jer je tema praktično ista. U uvodnom dijelu predstavljen je pregled političkih dešavanja od 1990. pa do štampanja knjige i sadrži 320 biografija poginulih boraca iz Crne Gore u ratovima devedesetih, među kojima su i stradali borci u Lori i poginuli u sastavu Vojske Republike Srpske.

Film lora4.jpg

Dokumentarni istraživački serijal pripremili su Sonja Vujadinović, Aleksandar Marojević, Predrag Kecojević, Radojica Stanković, Aleksandar Đurđić i Nemanja Popović, ekipa RTV Nikšić.

Logor "Lora" je bio koncentracioni logor u Splitu u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a kroz njega je prošlo 1.005 registrovanih zatvorenika koji su pretrpjeli stravičnu psihofizičku torturu.

Film lora1.jpg